НАЗ: По-ниски национални добиви от рапица, пшеницата в Южна България пострада

Градушка в първите дни на юни е унищожила напълно житни посеви в района на Русе и Разград, съобщи изпълнителният директор Ася Гочева
Ася Гочева Снимка на НАЗ

Ася Гочева
Снимка на НАЗ

По-ниски национални добиви от рапица ще има тази година. Вследствие на есенното засушаване и зимното измръзване пропаднаха значително площи с рапица – освен в Старозагорско, също и в Пловдивско, като и за двете области процентът е над 70%, съобщи пред Агро Пловдив изпълнителният директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Ася Гочева. По данни на бранша към 7 юни оцелелите посеви изпитват недостиг на влага. В Южна България (основно в Стара Загора, Ямбол и Карнобат) недостатъчното количество валежи се е отразило като цяло на есенниците и при тях развитието е затруднено.

Жътвата на ечемика обикновено се застъпва с тази на рапицата, но всичко зависи от фазата на развитие на растенията и тяхната готовност. Колеги от Карнобатския регион току-що ни съобщиха, че към края на месеца ще започнат да жънат рапица и пшеница, уточни директорът.

Производителите на пшеница в Южна България смятат, че засушаването преди Великден е повлияло на очакваните добиви в отрицателна посока. Възможно е последвалите валежи да компенсират донякъде резултата. „Но като цяло ситуацията не е цветуща и едва когато зърното се прибере в складовете ще имаме по-категорични данни за резултата“, обобщи картината на юг от Балкана Ася Гочева. Климатичните особености, които в Пловдивско, Старозагорско, Бургаско и др. са ударили със суша производството на пшеница, в района на Монтана пък са повлияли негативно на посевите с прекомерна влажност. Заради повечето дъждове там земеделците са третирали допълнително срещу болести. Друго неблагоприятно събитие за зърнопроизводителите в областите Русе и Разград са били градушките в началото на юни, които на места са предизвикали 100% загуби, допълни картината Ася Гочева. Тя отбеляза, че в засегнатите райони не се провежда борба срещу градушките.

И тази година площите, заети с фуражни сортове пшеница, ще са повече от тези с хлебопекарни качества заради по-високите добиви.

Националното откриване на жътвата на 14 юни (сряда) ще започне при поле с ечемик в близост до Карнобат. Очаква се събитието да бъде уважено от зам.-министъра на земеделието, храните и горите Атанас Добрев. Жътвата на пшеница ще стартира в края на юни.

 

 

 

Leave a Comment