15 блока в Пловдив с проекти за саниране

енергийно обновяване на домовете15 проекта от Пловдив кандидатстват за финансиране по програмата за Енергийно обновяване на българските домове. Това съобщи днес Десислава Йорданова, директор  „Жилищна политика“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).  Шест от тях са одобрени, 7 са на последна фаза до окончателното им приемане, два са отхвърлени. Неодобрени са проекти за сгради, по-ниски от 3 етажа, в които живеят 6 и по-малко на брой семества. „Пловдив е на второ място в страната по активност. Първа е София с 54 одобрени проекта“, поясни Йорданова.

Десислава Йорданова, МРРБ

Десислава Йорданова посочи, че Пловдив е на второ място в страната по разработването на проекти

Експертът от МРРБ посочи, че най-голяма пречка пред домакинствата е намирането на средства за съучастие в програмата. За доста от семействата  покриването на 25% от общата стойност на проекта, е проблем, поясни Йорданова, уточнявайки, че за санирането на блоковете държавата помага като заплаща 75% от цялата сметка. За случаите, когато в една сграда има трудно оцеляващи домакинства, държавата се намесва. От националния бюджет се плаща участието за фамилиите, при които месечният доход на лице е под 350 лева. Помощ е предвидена и за семействата с трудно подвижни членове, в които доходът е под 400 лева.

МРРБ е договорила с Корпоративна търговска банка отпускането на заеми за участие в енергийното обновяване на домовете. Финансовата институция отпуска кредити по програмата с лихва ОЛП плюс 6.5%.

ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ

Информационните дни за програмата Енергийно обновяване на българските домове ще се проведат в периода 20-23 май 2013 г. на пл. Централен, до паметника на Гюро Михайлов, от 16:00 до 19:30 часа. 

В пролетната информационна кампания ще се проведат и срещи с управители на етажната собственост, на която ще се даде отговор на въпроси и казуси, свързани с участието на собствениците в проекта и всяка допълнителна информация, интересуваща лицата. Срещите ще се проведат, както следва: 

  • 20 май от 17.30 часа – р-н Централен, Пл. Съединение, Исторически музей, зала Съединение
  • 21 май от 18.00 часа – р-н. Източен, бул. Източен № 22, в Пенсионерския клуб
  • 22 май от 17.30 часа – р-н. Южен, Залата на административната сграда на района

 

 

Leave a Comment