Сотир Цацаров е новият главен прокурор

Цитати на Лао Дзъ и Петър Дънов сред изказванията на съдиите

С 18 гласа „за“, 3 „против“ и 3-ма въздържали се Висшият съдебен съвет подкрепи кандидатурата на председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров. След избора, бъдещият главен прокурор благодари, призна, че е уморен и уточни, че това е само етап от избора. Президентът Росен Плевнелиев ще има окончателната дума.

Обсъждането на избора преди гласуването започна с неочакван скандал. Калин Калпакчиев бе от първите, взели думата, за да изразят мнение. Членът на ВСС зачете от лаптопа си предварително подготвен текст, с който нападна Цацаров. Той изрази съмнение в моралните качества на съдията като посочи, че имотната сделка за земя в Костиево е била сключена през февруари 2008 г., а местните данъци за нея са платени през май 2010 г. Калпакчиев припомни още делото, което Министерството на икономиката енергетиката и туризма водеше за обявяване на нищожна сделката с Международен панаир Пловдив. В хода на делото Пловдивският съд е ангажирал три вещи лица, които са били посочени предварително от Георги Гергов. Кандидатурата на Борислав Сарафов също бе определена от Калин Калпакчиев като неподходяща заради роднинската му връзка с депутата от ГЕРБ Светлин Данчев. Министър Диана Ковачева опита да прекъсне съдията, заявявайки, че преди избора трябва да има дискусия, а не предизборни речи.

След шокиращото изказване последва залпово вземане на думата от съдии, които обвиниха Калпакчиев в неетично поведение, а също и в нарушаване на процедурата за избор. Някои от тях, като Димитър Узунов, защитиха правото на колегата си да изкаже мнение. Председателят на ВСС проф. Лазар Груев реши да сложи точка на обсъжданията с цитат на Лао Дзъ: „Истината лесно бива скривана от красноречието“, но така или иначе още няколко съдии поискаха да се изкажат. Точката все пак бе сложена от втори цитат, този път на Петър Дънов, Съдията Васил Петров припомни думите на Учителя на Бялото братство, който съветва: „Не плюйте по земята, не само защото е грозно, но защото има опасност да заплюете ангелите, които са около вас и които ви пазят.“ Мисля, колега Калпакчиев, че вие заплюхте именно един от ангелите, които ви пазят, обърна се към младия си колега съдията Петров. След което започна гласуването.

Leave a Comment