Бюджетът на ЕС през 2021-2027 г. ще е по-голям от настоящия

Жан-Клод Юнкер ще представи финансовата рамка в европарламента днес

Жан-Клод Юнкер ще представи финансовата рамка в европарламента днес

През следващия програмен период – 2021-2027 г. в многогодишната финансова рамка е заложен по-висок бюджет от настоящия. Той ще е в размер на 1,27 трилиона евро, при 1,03 триона евро в този програмен период, съобщава Politico, цитиран от Инвестор.БГ. В него са взети под внимание излизането на Великобритания от ЕС и съответно намаляващите приходи в бюджета.

Средствата обаче се увеличават заради по-високите вноски – до 1,11%, от брутния национален доход на страните от ЕС. Така например вноската на Гермация ще бъде увеличена с до 12 млрд. евро, като в този период държавата плаща 35 млрд. евро. Единствено Австрия, Холандия, Дания и Швеция са се обявили против вдигането на вноските. Днес председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще представи финансовата рамка пред Европейския парламент. Предвидени са и дебати в пленарната зала.

Приоритетни за бъдещия европейски бюджет ще са подобряването на сигурността, европейската отбрана, иновациите, миграцията и проблемите на младежта, анонсираха по-рано днес от ЕК.

Leave a Comment