Николай Банев и съпругата му арестувани в Париж

Собственикът на Полимери БаневС европейска заповед в Париж са арестувани Николай Банев и съпругата му Евгения, съобщи Медиапул. Арестите са в резултат на досъдебно производство за укриване на данъци в големи размери, длъжностно присвояване в големи размери, използване на документ с невярно съдържание, финансови операции и други.

В петък миналата седмица прокурори и спецследователи започнаха разследване на дейността на Банев в отдавна закрития приватизиран от бизнесмена завод „Полимери“ в Девня.

През август 2017 г. премиерът Бойко Борисов бе в „Полимери“, където обяви приватизацията на предприятието за разбойническа. Той посети завода заради 15-те милиона лева, които държавата даде на Баневи за обезвреждането във Франция на опасния химикал трихлоретан.

Николай Банев е роден в Любимец, син е на активен борец и активен комсомолец в тийнейджърските си години. Основава приватизационния фонд „АКБ Форест“ и благодарение на боновете, получени от българите, придобива дялове в над 30 предприятия. Обвинен е в умишлен банкрут на над 100 приватизирани предприятия.

Собственик е на няколко къмпинга по Черноморието, туристически холдинг Русалка холидейз, Голф хотели Иракли, две топлофикации – в Ямбол и Казанлък и други предприятия. Заедно с другия издирван бизнесмен Ветко Арабаджиев беше закупил самолети с туристическа цел, но по-късно обяви, че Арабаджиев ги е откраднал.

Leave a Comment