„Природа, Лов, Риболов“ и „Цветна пролет“ тръгнаха с театъра на Ути

Ути бъчваров на Природа, лов, Риболов

Изложбите „Природа, Лов, Риболов“ и „Цветна пролет“ в Международния панаир в Пловдив тръгнаха днес, 27 март, със смесеното ухание на цветя и на мръвки, които Ути Бъчваров приготвяше в гигантския тиган от чело на локомотив. Земеделският министър Румен Порожанов, областният управител на Пловдив Здравко Димитров и Васил Василев, председател на Националния ловно-рибарски съюз срязаха лентата на експозицията в палата 3. 

Порожанов на Природа, лов, риболов

Преди това аграрният министър съобщи, че приходите от организирания ловен туризъм през 2018 г. са 7,5 млн. лв. и са с близо 1 милион по-високи спрямо предходната година. С около 1 500 се е увеличил броят на ловците, които през миналата година са станали 6 900. Той похвали отговорното отношение на авджиите към опасната болест Африканска чума по свинете. Порожанов пожела българите да възпитават децата си в повече любов и отговорност към красивата ни природа. 

Васил Василев обърна внимание, че през тази година Съюзът на ловците и риболовците отбелязва три годишнини – 135 г. от организираното ловно движение у нас, 90 години от създаването на Българския рибарски съюз, чиито първоприемник е Съюзът на ловците и риболовците в България, и 30 г. от създаването на фирма „Сокол БЛРС“. Дружеството е отговорно за производството на дивеч, който след това разселва в природата. 

На пресконференция преди откриването на изложенията Юлиян Русев, шеф на дирекция „Ловно стопанство“ в Агенцията по горите открои като тревожна тенденция избиването от чуждестранни ловци на млади екземпляри благороден елен. Той уточни, че това се позволява, за да им се „угоди“ на гостите от странство. Русев посочи още, че се е появил нов проблем: увеличаване на щетите от дивеч, нанесени върху селскостопанската продукция. 

Васил Василев обърна внимание, че от своя страна земеделците също нанасят щети на дивеча заради растително-защитните практики. Неговите наблюдения са, че насекомите са намалели, а тъй като те са храна за доста птици, това свива и тяхната популация.

Коне тежковози бяха част от атракцията на ловната изложба, осигурена от Сдружението за коневъдство и конен спорт.

IMG_6305

Малко след откриването на „Природа, Лов, Риболов“ гозбата на Ути Бъчваров увря, няколко момчета взеха големи черпаци и започнаха да разсипват порции на най-гладните. Скоро пред тигана се изви голяма опашка от гладни.

Официалните лица не можеха да си пожелаят по-красив декор от този, който им осигуриха производителите на цветя и декоративна растителност пред палата 3, където бе разположена изложбата „Цветна пролет“.

Цветна Пролет 2018

Палми с височина 5 метра оформиха зелен пояс, който заради затоплянето на климата вече не изглежда така екзотично у нас, както би било преди двайсетина години. 

палми

Море от цветя във всички цветове събраха любителите на природната красота. Разбира се, на изложбата има и разсади от рози – храстовидни, дървовидни, увивни, декоративни в различни нюанси на червеното, розовото, жълтото и бялото. 

Двама производители на овощен разсад предлагат фиданки на плодни видове.

Майстори на рисувана керамика, на ножове и други уникални изделия също привлякоха вниманието.

Leave a Comment