Законопроект: Общините ще могат да даряват язовири на държавата

микроязовирОбщините ще могат да даряват безвъзмездно общинските язовири на държавата чрез договор между кмета и областния управител на съответната община и област. Преди предложението за дарение трябва да е било одобрено от общинския съвет. Няма да могат да се прехвърлят на държавата общински язовири, отдадени на концесия с неизтекъл срок. Това е записано в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за водите, който е внесен в парламента от група депутати от Обединени патриоти.

Областният управител може да откаже дарението при два случая. Първо, ако съответният общински язовир не отговаря на определението „язовир“, а именно: „Язовир“ е водностопанска система, включваща водния обект, язовирната стена, съоръженията и събирателните деривации, както и земята, върху която са изградени.

Втората причина за отказ е наличието на неизтекъл концесионен договор.

Когато се прехвърли на държавата, язовирът става публична държавна собственост, а управлението му се поема от Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“.

През 2018 г. Законът за водите бе променен, но частта, в която общинските кметове имат право да прехвърлят с акт за дарение общинските язовири, се оказа нормативно непрецизирана, което е наложило да се подготви нова редакция на закона.

Leave a Comment