ФАО: Ценовите индекси на зърнени и млечни се понижиха през юли

Снимка на ФАО

Снимка на ФАО

През юли световните цени на храните леко паднаха поради поeвтиняването на някои зърнени култури, млечни продукти и захар, което компенсира увеличението на цените на месото и растителните масла.

Индексът на цените на храните на ФАО – процентът на промяна в международната цена на кошница с хранителни стоки за месеца – беше 170,9 пункта през юли 2019 г., като спадна с 1,1 процента под юнската си стойност, но все пак е с 2,3 процента по-висок в сравнение със същия период година по-рано.

Индексът на цените на зърното на FAO спадна с 2,7 процента в сравнение с юни, но е с 4,1 процента по-висок от стойността си през юли 2018 г. Общият спад на индекса се дължи на по-ниските цени на пшеница и царевица под влиянието на голямото предлагане за износ. За разлика от тях индексът на цените за ориза запазва стабилност вече пети пореден месец на фона на умерена пазарна активност.

Индексът на цените на растителното масло FAO се повиши с 0,8 процента през юли, което се дължи на по-високите цени на соята и слънчогледовото масло, което компенсира по-нататъшния спад на цените на палмовото масло. Спадът на цените за последното се дължи на продължаващия сезонен растеж на селскостопанската продукция в Югоизточна Азия, съчетан с бавното глобално търсене на внос.

Индексът на цените на месото на ФАО се повиши с 0,6% като регистрира ръст за шести пореден месец.

Цените на агнешкото и говеждото месо продължават да се повишават през юли, подпомогнати от силното търсене на внос от Азия и отслабващите доставки от Океания поради сезонен спад. Цените на свинското месо, от друга страна, паднаха леко след четири месеца на непрекъснат растеж, отразявайки растежа на експортното предлагане от Бразилия и САЩ.

Индексът на цените за млечните продукти на ФАО спадна с 2,9 процента в сравнение с юни, което е втори пореден месечен спад, причинен от поевтиняване на маслото, сиренето и пълномасленото мляко на прах.

Индексът на цените на захарта на FAO падна с 0,6 процента в сравнение с юни 2019 г., поради очакваното високо добив на захарна тръстика в Индия – най-големият производител на захар в света. Темпът на растеж на бразилския реал спрямо щатския долар имаше възпиращ ефект върху спада на цените, тъй като укрепването на бразилската национална валута обикновено се съпровожда от намаляване на износа на захар от Бразилия, която е най-големият износител на сладкия продукт в света.

Leave a Comment