Преработвателната мярка 4.2.2 за малки стопанства е пред отваряне

Минималният размер на общите разходи по проект е 2 444,75 лв., максималният – 146 685 лв., от които 60% са безвъзмездна помощ
От кандидатите се изисква стопанствата им да са със стандартен производствен обем от 6 000 евро до 7 999 евро включително и 33% от приходите им да са от земеделска дейност

кашкавал на малка семейна мандраУправляващият орган на ПРСР 2014-2020 години публикува за обществено обсъждане проект на насоки за кандидатстване по процедура чрез подбор на проектни предложения по подмярка 4.2.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти по ПРСР.

Основната цел на подмярката е да се повиши конкурентноспособността и балансираното развитие на селското стопанство и преработващата промишленост. Като втора и трета цел се посочват опазване на екосистемите и природните ресурси, и социално-икономическото развитие на селските райони.

В чл. 9б, т. 2 от Закона за подпомагане на земеделските производители е предвидено производството по подмярка 4.2.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти да се провежда посредством Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ИСУН) и по реда на Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЗУСЕСИФ).

Проектите по подмярката трябва да се изпълняват на територията на България и по-специално на територията на селските райони.

Чрез подпомагането се осигурява внедряване на нови и/или модернизиране на наличните мощности и подобряване на използването им, и/или внедряване на нови продукти, процеси и технологии, и/или намаляване на себестойността на произвежданата продукция, и/или постигане на съответствие с нововъведени стандарти на ЕС, и/или подобряване на сътрудничеството с производителите на суровини, и/или опазване на околната среда, включително намаляване на вредните емисии и отпадъци, и/или подобряване на енергийната ефективност в предприятията, и/или подобряване на безопасността и хигиенните условия на производство и труд, и/или подобряване на качеството и безопасността на храните и тяхната проследяемост.

Подпомагат се проектни предложения, представени от малки земеделски стопанства, които са регистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани. Кандидатите трябва да са получили от земеделска дейност най-малко 33 на сто от общите си приходи/доходи за предходната календарна година. Допустимият икономически размер на стопанството, измерен в стандартен производствен обем (СПО) трябва да е в границите между левовата равностойност на 6 000 евро и 7 999 евро включително и над 50 на сто от СПО на стопанството е от секторите „Животновъдство“, „Плодове и зеленчуци“ и/или „Етеричномаслени и лекарствени култури“.

Общият бюджет на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е в размер на 3 295 760 лв.

Финансовата помощ за одобрените проекти е в размер на 60 % от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи, а за проекти, включващи инвестиции в преработка на продукти от приложение № І от Договора за функциониране на ЕС (ДФЕС) в продукти извън приложение № І от ДФЕС, финансовата помощ е в размер до 50 % от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи.

Минималният размер на общите допустими разходи за един проект е 2 444.75 лв., а максималният, включително за интегрирани проекти, за един кандидат за целия период на прилагане е 146 685 лв.

Приоритетни ще са проектите, насърчаващи заетостта; проекти с инвестиции на територията на по-слабо развити райони; проекти, въвеждащи нови процеси и технологии, целящи опазване на околната среда; проекти, които предвиждат въвеждане на ефективни технологии за намаляване на емисиите.

Писмени предложения и коментари по публикуваните документи могат да се изпращат в срок до 10.10.2019 г. чрез ИСУН2020 или на електронна поща: rdd@mzh.government.bg.

Leave a Comment