ЕП: Селските райони да станат фокус в ОСП преди да се обезлюдят напълно

На конференция в Брюксел участниците поискаха да бъде осигурено достатъчно финансиране, за да се сближат условията на живот в селата и градовете

швейцарско село АлбиненНа фона на продължаващите дискусии относно следващата финансова рамка на ЕС, Европейският комитет на регионите (КР), членовете на Европейския парламент и Международната асоциация за развитие на селските райони и околната среда (RED) се срещнаха на конференция в Брюксел, за да дискутират специфичните нужди на селските райони след 2020 г. Те призоваха Европейската комисия да включи разпоредби в бъдещите си законодателни предложения, за да отчете спецификите на тези области и да им осигури адекватно финансиране, по-специално по линия на Европейските структурни и инвестиционни фондове (EFSI).

На 3 октомври 2018 г. Европейският парламент прие резолюция по инициатива на Мерседес Бресо, председател на Intergroup, за селски, планински и отдалечени райони (RUMRA), относно специфичните им нужди. За да се насърчи сближаването и да се предотврати рискът от териториална фрагментация в бъдеще, Intergroup предложи да се създаде Пакт за интелигентни селища с оглед осигуряване на по-ефективен, интегриран и координиран подход към политиките на ЕС с въздействие върху селските райони.

Според Жерард Пелтре, президент на RED и Европейското движение за селските райони, най-новите данни за селските райони разкриват липса на финансов ангажимент, което прави въвеждането на оперативна стратегическа и финансова рамка още по-неотложно.  Пелтре изтъкна, че бъдещите усилия за постигане на европейска програма за селските райони зависят от подкрепата на органи като КР и, разбира се, ангажираността на държавите-членки и Европейската комисия. Франция беше отворила пътя с френската си програма за селските райони. Същото се отнася и за трансграничния Grande Région с референтния център за селски райони (Лотарингия, Люксембург, Рейнланд-Пфалц, Сар, Валония).

Франк Богович, член на Европейския парламент и заместник-председател на междугрупата RUMRA в Европейския парламент, посочи, че „с тази резолюция Европейският парламент има за цел да увери гражданите извън градските райони, че имат възможности, подобни на тези в градските райони“.

Ян Олбрихт, член на Европейския парламент и докладчик по многогодишната финансова рамка, добави, че вторият стълб на ОСП не трябва да бъде резерв за първия стълб и че развитието на селските райони не трябва да се ограничава само до ОСП, а по-скоро трябва да бъде възприето във всички европейски политики.

Улрике Мюлер, член на Европейския парламент и докладчик по хоризонталния регламент на ОСП и приноса на ОСП за развитието на селските райони, добави „имаме нужда от силни селски райони в Европейския съюз и затова призовавам общата селскостопанска политика да продължи да осигуряват достатъчно пари за Фонда за развитие на селските райони през следващия период на финансиране. Според него ключовите елементи в това отношение са трансфер на знания и иновации, помощ за млади фермери и обновяване на поколенията и подкрепа за средни предприятия.

Повече от половината от населението живее в селските райони, където често липсва бърз интернет, добри транспортни връзки, лесно достъпни здравни грижи и образователни и културни съоръжения. Това също е нещо, към което трябва да се обърнем, каза Мюлер.

Ораторите се съгласиха с неотложната необходимост да се намери отговор на дисбаланса между градовете и градовете и да се засили сътрудничеството между селските и селските райони. Те считат, че селските, планинските и отдалечените райони трябва да бъдат поставени в центъра на европейската икономическа и социална политика през следващия програмен период на политиката на сближаване. Селските райони трябва да се ползват с подобни възможности като инициативите, стартирани за градските райони.

Leave a Comment