Банковите такси могат да поскъпнат заради евродиректива

monetaЕвропейска директива, която влиза в сила от 15 декември, изисква трансграничните преводи на пари да се таксуват в размера, който се прилага при националните преводи. В оценката на въздействие, изготвена към новия европейски регламент, е посочено, че съществува риск банките да направят опит да компенсират част от загубите си, като увеличат размера на таксите за национални операции или таксите за обслужване на сметки. Това съобщи пред БНР Десислава Николова от финансовия сайт „Моите пари“.

Предупреждение за вдигането на таксите може да се види на интернет страниците на част от банките.

Десислава Николова обясни пред националното радио, че таксата за презграничен превод в страна членка от Европейския съюз, след влизането в сила на тази директива, не трябва да надвишава 3-5 лв. „Всъщност, това е размерът на таксата в момента за местен превод, нареден през системата на БИСЕРА“, допълни Николова.

Николова смята, че поскъпването може да бъде компенсирано с интернет банкиране.

Банкерът Левон Хампарцумян посочи в ефира, че извършването на трансгранични преводи с модерни дигитални средства е относително евтино. „Същевременно първоначалната инвестиция си е там. Да имаме банковата си сметка в телефона, онлайн, струва пари, това създава конкуренция и изисква инвестиция“, обясни той.

Той добави, че се намираме в период на много ниски лихви върху нашите пари. „Нека не забравяме, че икономиката расте вече шеста година – това е доста дълъг период. Ние не можем да предскажем една криза, предполага се, че ще има обръщане на икономическия цикъл“, обясни Хампарцумян.

Leave a Comment