15 млн. лв. ще бъдат добавени към помощта за инвестиции при плодове и зеленчуци

Ще бъдат разширени възможностите за инвестиции, съобщи зам.-министър Чавдар Маринов

Градината отдясно, отляво– хладилната база за съхраняване на 1728 тона продукцияОще 15 млн. лева ще бъдат добавени към бюджета на държавната помощ за инвестиции в материални активи за сектор Плодове и зеленчуци, съобщи зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов. Прилагането на помощта започна тази година след нотифицирането й от ЕК при голям интерес от страна на бранша. Бюджетът, с който разполага, е 7.2 млн. лв. за 2019 и 2020 г. Сумата обаче се оказа недостатъчна за кандидатствалите за помощта, които искат да се оборудват с машини и линии за приемане, сортиране, калибриране и пакетиране/опаковане, етикетиране. А също така и с машини, оборудване и линии за охлаждане и съхранение, включително хладилно оборудване, хладилни камери, хидрокулери, вакуумкулери, техника за складиране, бокспалети и каси/щайги за многократна употреба. Помощта покрива до 50% от инвестицията, но не повече от 120 хил. лв.

Освен удвояването на бюджета, от МЗХГ по предложение на бранша ще разширят обхвата на възможните инвестиции. В какво още ще може да инвестират производителите на плодове и зеленчуци, ще стане ясно след като браншовите организации в сектора представят предложенията си. Целта е до края на декември да нотифицираме измененията, каза Чавдар Маринов.

Относно искането на сектора за въвеждане на обратно начисляване на ДДС при плодове и зеленчуци, заместник-министърът обясни, че всичко, каквото е трябвало да се направи, министерството го е сторило и предало на Министерството на финансите. Очаква се през февруари оттам да излязат с решение по въпроса.

Зам.-министър Маринов информира още, че в момента приключва одита на ЕК за биологичните производители и сертифициращи фирми. Утре, 29 ноември, одиторите и МЗХГ ще имат заключителна среща, на която ще бъдат представени резултатите.

 

 

           

Leave a Comment