Вяра Анкова: БНТ твърдо стои зад журналистите си

Вяра Анкова

Вяра Анкова

„Искам да уверя телевизионния зрител, че БТН е само негова.“ Това каза днес след срещата между ръководството на националната телевизия и председателя на „Атака“ Волен Сидеров генералният директор Вяра Анкова. „БНТ твърдо стои зад своите журналисти“, каза още Анкова.

Срещата със Сидеров се състоя след като той държа реч пред мегафон, в която квалифицира националната телевизия като медия, която „от сутрин до вечер лъже своите зрители“. Лидерът на „Атака“ подхвана критиките си към БНТ, бТВ, Нова телевизия и Канал 3 още от трибуната на Парламента. Следобяд той и други атакисти блокираха движението на „Орлов мост“, след което се насочиха към националната телевизия.

Само преди няколко БНТ пусна разследване на своя репортер под прикритие Росен Цветков, в което той бе „нает“ срещу 30 лева да стои до централата на „Атака“, но не от страната на протестиращите, а като привърженик на партията.

Срещата на Сидеров с Анкова продължи близо час, а след нея председателят на „Атака“ каза, че би искал БНТ да бъде по-обективна медия и да отразява не само протестите, но и проявите на другите партии. Сидеров отново заяви, че в протестите участват наркомани и че те са платени от „Борисов, Пашата, Цветанов и други гангстери“.

По-късно журналистът Петко Георгиев коментира в студиото на БНТ, че медиите отразяват обществените прояви спрямо тяхната мащабност и ако Сидеров продължава да настоява „Атака“ да бъде в новините, това ще е само минус за партията.

6 Comments

  1. Vladimirova каза:

    На вниманието на СЕМ – Вяра Анкова е незаконен шеф на БНТ.
    Началничката на Сан Стефано е собственик на фирма, което противоречи на Закона за радио и телевизия. Информацията е автентична и подплатена с документи.

  2. Мавродиев каза:

    Ето как служителите подкрепят Анкова
    Уважаеми дами и господа, след „сътворяването” на подписка в подкрепа на Вяра Анкова от служители на БНТ, реализирана в атмосфера на страх, подчинение и зависимости, извън обществената телевизия е в ход друга „инициатива”. Нейната цел е да внуши силна обществена подкрепа за втория мандат на Вяра Анкова. В отдел „Секретариат” на телевизията е изготвен списък от обществени организации, гилдии и творци, които трябва да подкрепят Анкова за втори мандат. Срещу всеки от тях стои съответния „отговорник” от БНТ. В момента определени служители на телевизията обикалят „планираните” за подкрепа структури и събират необходимите подписи и препоръки.

    В подобно унизително положение БНТ не е била поставяна никога. Представете си неудобната ситуация за всички, които трябва да откажат или дадат съответната подкрепа. Много изявени български творци позвъниха в БНТ разтревожени от агресивния начин по който се търси подобна „обществена” подкрепа. Такива „инициативи” поставят под съмнение необходимостта от подобна подкрепа, независимо за кого от кандидатите за Генерален директор на БНТ е дадена тя.

    В навечерието на избора за нов лидер на БНТ, огромна част от нейните служители настойчиво поставят следните въпроси, свързани с управлението на Вяра Анкова.

    Те могат да бъдат обобщени в няколко посоки, които ясно разкриват порочността и тоталния провал на досегашното управление:

    – Провалена структурна реформа и неработещ „продуцентски принцип” – създаване на дублиращи структури с дублиращи функции /главен, делегиран и изпълнителен продуцент/. Това е предпоставка за липсата на конкретна отговорност. Продуцентският принцип е принцип само на думи, далеч от истинската същност на продуцентската дейност. След закриването на редколегиите, в продуцентските направления липсват всякакви обсъждания и дискусии по отношение на програмата, програмирането и предаванията. Продуценстките съвети се провеждат само в присъствието на делегираните продуценти. Изпълнителните продуценти и малкото останали редактори само изпълняват това, което предварително е решено. Наложен е командно-административен метод, липса на всякакъв диалог. Вътрешно-нормативната уредба е несъстоятелна, а административната стурктура е усложнена – оперативен директор, административен директор и отдел „Секретариат”. Последният се е превърнал във втори властови център на БНТ.

    – Провал на така наречените „атестационни карти”, чрез които всеки месец се оценяват служителите в БНТ – липса на ясни и обективни критерии, наличие на субективизъм, липса на ефективен контрол при атестирането, формализъм при оценяването.

    – Разпределение на бюджетните средства – бюджетната комисия се е превърнала в средновековен феодален владетел. Бюджетите се разпределят „на тъмно”, по неясни критерии /основно от главния и делегираните продуценти/ и с трайни във времето привилегии за определени продукции. Продуцентският правилник е приет „на тъмно” без всякакви обсъждания, изпълнен е с противоречия, неясноти и дублиращи се отговорности.

    – Пълен провал в програмната политика и стратегия – неясна и непостоянна програмна схема, понижен зрителски интерес, изключително слаби и негледаеми нови предавания / „Срещу новините”, „Падащи звезди” „Кастинг”/, ликвидиране на цели жанрове за сметка на други, ликвидиране на вътрешната продукция и реализация на прекалено скъпи външни продукции – нетипично и в разрез с обществения характер на БНТ. От външните продуценти след това се иска подкрепа за втори мандат! Тази „процедура” тече и в момента!!!

    – Програмната схема на БНТ – „говорилня” /повечето предавания на БНТ са от типа „маса, столове, водещ и гости”/. Дублиране на предавания с еднаква тематика и насоченост, толериране на определени продукции за сметка на други. В момента БНТ се е превърнала в лош вариант на комерсиална медия. Програмната концепция на Вяра Анкова дори бе озаглавена „БНТ – повече от телевизия”, две години след bTV – чисто плагиатство.

    – Двоен стандарт – определени служители, приближени на ръководството получават хонорари чрез заобикаляне на вътрешните правила. С постоянни привилегии са хората от Дирекция „Информация”. След стуктурната реформа и съкращенията, посладваха нови назначения без конкурс и с високи заплати /репортери, водещи, основно в БНТ 2 и в Дирекция „Информация”/.

    -„Креативният борд” работи само два месеца през 2010 година. БНТ няма управленска и програмна стратегия. Управителният съвет заседава постоянно и превишава правомощията си чрез нетипични управленски вмешателства, вместо да упражнява надзорни и контролни функции. Вече три години БНТ работи по инерция, управленският хаос е постоянна величина, всички решения се вземат в последния момент.

    – „Финансирането” на БНТ 2 – много средства, а като резултат – негледаема продукция, телевизионна самодейност, липса на критерии, субективизъм и еднолични решения на директора на канала Екатерина Генова при стартирането на предавания. В момента БНТ 2 е нищо повече от един самодеен телевизионен канал без рейтинг и зрителски интерес.

    – Производствени и технологични проблеми – недоумение буди въвеждането на излъчващата системата „Harris”, която е предназначена основно за готови и записани предавания. Много несъответствия има и в видео монтажната програмата „Avid”. През годините в БНТ се влагат изключително малко средства за технологично обновление и иновации.

    – От няколко години БНТ излиза в лятна схема още в началото на юни /всъщност през цялото трето тримесечие/. Тогава не се произвежда, а се излъчват повторения. По традиция това трябва да стане в края на месец юли и основно през месец август. Преминаването към лятната схема е „поетапно”. „Привилегированите” предавания излизат в лятна схема през август. За сметка на това се правят кампанийни и скъпо струващи инициативи като „Лятно кино с БНТ1”.

    По време на своя първи мандат Вяра Анкова налага безцеремонно някои еднолични решения.

    Конкретен пример е Евровизия 2013. Изборът на изпълнител и песен беше обявен предварително. Впоследствие бе създадена комисия, която утвърди вече взетото решение от Вяра Анкова. По същия начин е разпоредена и реализацията на сериала „Недадените”. „Решението” на Анкова е взето след настойчиво позвъняване от началника на кабинета на Бойко Борисов – Румяна Бъчварова. Преди него в документите на „Филмопроизводство” е трябвало да бъдат реализирани три други поредици. Необходимо е да бъде изяснено вярна ли е информацията, че на задграничните командировки на Анкова, свързани със закупуването на филмова продукция, пътува и нейният съпруг Томас Лафчис. Вярно ли е, че всички закупени филмови продукции преминават през неговата собствена фирма?

    Решенията на Етичната комисия на БНТ нямат никаква стойност и последици, а съобразяването с тях е задължително според лицензията на БНТ и Етичния кодекс на медията.

    В БНТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗВЪРШЕН НОВ И НЕЗАВИСИМ ОДИТ. КРАЙНО ВРЕМЕ ДА БЪДЕ СПРЯНО РАЗПОРЕЖДАНЕТО С БЮДЖЕТА НА ОБЩЕСТВЕНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ КАТО С ЛИЧНА БАНКОВА СМЕТКА!

    КОГАТО ТОВА РАЗПОРЕЖДАНЕ СПРЕ В БНТ НЯМА ДА ИМА ФИНАНСОВ ДЕФИЦИТ И ЛЯТНА ПРОГРАМНА СХЕМА ОТ МЕСЕЦ ЮНИ. В МОМЕНТА ОБЩЕСТВЕНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Е УЗУРПИРАНА ОТ ОЛИГАРХИЧЕН МОДЕЛ, КОЙТО ВОДИ ДО НЕЙНОТО ОБЕЗЛИЧАВАНЕ И СИСТЕМНО ОГРАБВАНЕ.

  3. Георгиев каза:

    Добрите отношения на шефката на БНТ с Гого Лозанов съществуват още от времето, когато Вяра Анкова е директор на новините и член на програмния съвет на телевизията. Тогава тя изпраща на държавни разноски председателя на СЕМ за 10 дни в Мароко, за да се снима материал за рубриката „Голямото четене“. Идеята е да се пресъздаде обстановката от книгата на Екзюпери „Малкият принц“, в която разказвачът е катастрофирал със самолет в пустинята Сахара. „Тази възстановка можеше да се направи и на някоя дюна на нашето Черноморие, а не да се харчат десетки хиляди левове на българските данъкоплатци за път на цял екип до Мароко“.
    Стана ясно още, че дори останалите кандидати за директорския пост в БНТ се съмняват в успеха си, тъй като Вяра Анкова е в приятелски отношения с почти всички политически сили. През последните 4 години тя твърдо обслужваше управляващите от ГЕРБ.

    Често в кабинета й е бил забелязван бившият финансов министър Симеон Дянков, а за медийните среди не е тайна, че Анкова и съпругът й Томас Лафчис са близки със семейството на Цветан Цветанов.

    Информационните блокове на телевизията пък умело прикриваха далаверите на ГЕРБ като често избягваха да четат разработките на малкото тогавашни опозиционни вестници.

    Освен с ГЕРБ шефката на БНТ е близка и с ДПС и дори е празнувала Нова година заедно с Ирена Кръстева. Така при този състав на СЕМ, в който доминират хората на ГЕРБ, и при връзките с ДПС вторият мандат на Вяра Анкова е почти сигурен.

  4. Георгиев каза:

    А какво ще кажете за това???
    Гого Лозанов урежда шефски пост на Вяра Анкова!
    Председателят на СЕМ Георги Лозанов и шефката на БНТ Вяра Анкова са договорили предстоящия избор на нов генерален директор на телевизията още миналото лято, пише Галерия. Тогава двамата, в компанията на Томас Лафчис, са си спретнали екскурзия до остров Тасос,където са обсъждали провеждането на изборите. „При положение, че СЕМ решава кой ще управлява държавната телевизия, такива лични срещи са недопустими. Това поставя под съмнение честността на избора“, категорични са експерти в бранша.
    http://www.slava.bg/news/51046.html

  5. Марио Георгиев каза:

    Днес останах изумен от БЕЗПЛАТНАТА РЕКЛАМА НА БНТ чрез предаването „Без багаж“ на туризма в Гърция.Аз самият съм фен на почивката в Гърция, но не може една държавна медия с парите от данъците на българските хотелиери/нищо не става от тях, но това е друга тема/, да прави реклама на Гърция, вместо да бълва пътеписи и репортажи за красотите български.Та госпожа Лафчис няма място в БНТ.

  6. Kircho каза:

    Поведението на БНТ, отразяващо протестите удивително напомня на банда журналисти в мексикански уестърн, опитващи се да оберат банка.В преносен смисъл разбира се.Играта обаче е „ва банк“.Възможностите са две: Първата е някой в БНТ да се надява правителството да падне преди избора на генерален директор. Втората е „Икономедия“ да управлява национална телевизия, издържана от парите на данъкоплатците. Двете медии са в добро сътрудничество.Едната медия е на Иво Прокопиев и едностранчивата гледна точка може и да се приеме като нормална. Другата медия е по малко на всеки един български гражданин. И ако на непълнолетните Сънчо им е предостатъчен, то част от пълнолетните се питат защо БНТ упорито представя само една гледна точка, а те са най-малко три основни. В новините на БНТ гледната точка през тези горещи дни е само една. Защо?

Leave a Comment