Производители и преработватели на картофи в Германия са пред фалити

Браншовите организации молят политиците да спасят индустрията, която жестоко пострада от пандемията

на полетоПоради катастрофалния спад на продажбите на замразени, охладени и сухи картофени продукти, стотици хиляди тона преработени картофи не могат да бъдат използвани не само в Европа, но и в Германия.

Последиците са сериозни, казва Хорст-Петер Карос, управляващ директор на Федералната асоциация на индустрията за преработка на плодове, зеленчуци и картофи, цитиран от Topagrar. Щетите за това ще бъдат за милиони евра. Значително подобрение на ситуацията също не се предвижда в средносрочен план.

Според Карос не само производителите на картофи трябва да получат подкрепа за икономически си загуби, но и индустрията за преработка на картофи. ХоРеКа секторът не би могъл да се върне към предишните продажби в краткосрочен или средносрочен план; напротив, тук всички са застрашени от фалити. Загубата на покупателната способност, свързана с коронавирусната инфекция в много страни, не би помогнала на данните за износа да се възстановят бързо.

Асоциацията също така моли политиците за съвместна програма за действие за подпомагане на производителите на картофи и картофопреработвателната промишленост с финансова помощ, така че отглеждане на картофи и индустрията за преработка на картофи в Германия да не бъдат трайно увредени.

Съюзът на германската картофена индустрия (UNIKA) е на подобно мнение. Нейният изпълнителен директор Олаф Фейерборн предупреждава, че не бива да се пренебрегва огромният спад. Картофи за преработка вече почти не се търсят. Селското стопанство е претърпяло финансова загуба от милиони поради не-закупуване на стоки.

„Политиците са помолени да подкрепят засегнатите производители на картофи, за да избегнат дългосрочни структурни щети при отглеждането на картофи за преработка“, каза Фейерборн. „С много усилия картофеният сектор вече отвори множество варианти за рециклиране на преработени картофи. Сега въпросът е да се дадат перспективи за бъдещо отглеждане в Германия с късите вериги за доставки“, обяснява изпълнителният директор.

Leave a Comment