Стотици слонове са открити мъртви в Ботсвана

слон РаджуМистерията обвива напълно безпрецедентната смърт на стотици слонове в Ботсвана през последните два месеца.

Д-р Найл Маккан заявява, че колегите в южната африканска страна са забелязали повече от 350 трупове на слонове в делтата на Окаванго от началото на май, съобщи Би Би Си.

Никой не знае защо животните умират.

Ботсвана е дом на една трета от намаляващата популация на слонове в Африка.

Д-р Маккан от благотворителния национален спасителен парк посочва, че местните природозащитници за пръв път са алармирали правителството в началото на май, след като са предприели полет над делтата.

„Те забелязаха 169 умрели животни през тричасов полет“, каза той. „Месец по-късно, по-нататъшни разследвания идентифицират много повече трупове, като общият им брой е над 350. Това е напълно безпрецедентно що се отнася до броя на слоновете, умиращи от нещо, несвързано със сушата“, добавя той.

 

Още през май правителството на Ботсвана изключи бракониерството като причина – отбелязвайки, че бивниците не са били премахнати, според Phys.org.

Има и други неща, които сочат нещо различно от бракониерството.

„Умират само слонове и нищо друго“, каза д-р Маккан. „Ако беше цианид, използван от бракониери, бихме очаквали да видим и други смъртни случаи.“

Д-р Маккан е отхвърлил също заразата с антракс, която уби най-малко 100 слона в Боствана миналата година.

Въпреки това не са отхвърлени напълно версиите за отравяне или болест. Начинът, по който животните изглеждат, когато умират – много капки по главата им – и наблюдения на други слонове, ходещи по кръгове, сочат към нещо, което потенциално атакува техните неврологични системи, каза д-р Маккан.

Така или иначе, без да се знае източникът, е невъзможно да се изключи възможността болестта да премине в човешката популация – особено ако причината е или във водните източници, или в почвата. Д-р Маккан посочва и пандемията Covid-19, за която се смята, че е започнала при животни.

„Да, това е природозащитна катастрофа – но тя също има потенциал да бъде криза в общественото здравеопазване“, каза той.

Д-р Кирил Таоло, изпълняващ длъжността директор на отдела за дивата природа и националните паркове в Ботсвана, казва пред Guardian, че досега са потвърдили, че поне 280 слона са умрели и че са в процес на потвърждаване на останалите.

Те обаче също не знаят какво причинява смъртта на животните.

„Изпратихме за тестване и очакваме резултатите през следващите няколко седмици“, казва той.

Leave a Comment