Я. Гечев: Вече няма българско кисело мляко, има йогурт

Явор ГечевМобилни групи ще дежурят денонощно в района на границите за да предотвратят контрабандата с плодове и зеленчуци

Вече няма българско кисело мляко, има йогурт„, обяви тази вечер новият зам.-

министър на земеделието и храните Явор Гечев. Кофичките, които купуваме, издържали 1 година на съхранение, докато истинското наше мляко след 3 дни надувало капачките. Причина за изчезването на един от най-българските млечни продукти – млякото с лактобацилус булгарикус, била в променения Български държавен стандарт, обясни в студиото на „Лице влице“ Гечев. Това било сторено по време на управлението на Мирослав Найденов. Разликата между старото кисело мляко и днешното е в микробиологията на продукта. Преди промяната на БДС в млякото имало лактобацилус булгарикус, а сега преобладават стрептококус термофилус, впусна се в специфичната терминология събеседникът.

Той добави по темата, че и на колбасите в нашите магазини само етикетът им е български. Промяната на стандартите била направена в интерес на частни корпоративни интереси.

Според Гечев трябва да се увеличи българското производство на суровини за преработвателната промишленост, което би увеличило участието на земеделската продукция в БВП.

Във връзка с днешните протести на производителите на домати в Ново село, Гечев обясни, че мобилни групи, съставени от инспектори на Националната агенция по приходите (НАП), Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и агенция „Митници“, излизат на терен. Те ще дават 24-часови дежурства. Към тези групи ще бъдат включени като наблюдатели и представители на протестиращите земеделски производители. Групите ще действат в граничните райони, а също и в магазинната мрежа.

Явор Гечев обяви, че министерството започва промени на нормативите така че в рамките на една година да се въведе ред в търговията със земеделски стоки.

Въпреки че в последните 4 години в земеделието са влезли 10 милиарда лева европейски средства по линия на Сапард и Програмата за развитие на селските райони, земеделието продължава да заема 6.3-6.4 от брутния вътрешен продукт.

 

 

Leave a Comment