Женева въвежда най-високата минимална заплата в света – 3700 евро

ЖеневаЖенева е много богато място. Тя е дом на огромен частен банков сектор, Обединените нации, и аукционните къщи Sotheby’s и Christie’s, които редовно продават големи скъпоценни камъни на привлекателни цени.

Този месец Женева въвежда най-високата минимална месечна заплата в света в отговор на референдум в края на септември, пише Би Би Си.

Новата почасова ставка от 23 швейцарски франка – еквивалентна на $ 25 или € 22 – ще даде минимална месечна заплата от 4000 франка (малко над 3700 евро).

Този швейцарски кантон може да е богат, но в него живеят и десетки хиляди хотелиерски служители, сервитьори, чистачи и фризьори, които се борят да свържат двата края.

Когато Швейцария мина през март 2020 г., снимките на редици от хора от опашките пред хранителните банки в Женева станаха заглавия.

Всъщност хранителните банки са съществували преди пандемията и те все още са там, месеци след приключването на карантината.

Благотворителната организация Charly Hernandez Colis du Coeur разпределя хиляди торби с хранителни стоки седмично в една хранителна банка в центъра на града. Опашките са дълги, повечето от хората са жени, много от тях имат малки деца.

Не е ли прекалено 4000 франка на месец?

3700 евро месечна заплата може да звучи като много, но само ако не живеете в Женева, обяснява Чарли.

„Наемът за единична стая е 1000 франка на месец, ако можете да оцелеете с 500 франка на месец за храна, вие сте много добър мениджър. Здравното осигуряване е 550 на месец на човек. Ако сте семейство с две деца, едва изстъргвате заплатите “

„В края на месеца джобовете ми са празни“, казва Ингрид. „Хранителната банка ни спасява, защото осигурява храна за седмица. Седмица на облекчение.“

Дори някои от доброволците като Лора смятат, че цената на живот в Женева е твърде висока. С заплатата на медицинската си сестра тя не може да си позволи собствена квартира в града.

„Бих живяла на много малко място, в една стая. Така че все още живея със семейството си. Аз съм на 26“, казва тя.

минимални заплати в Европа 2020

Leave a Comment