Явор Гечев иска храните по БДС да са с наши суровини

Явор Гечев, кисело мляко

Явор Гечев

Българските храни, които са произведени по Българския държавен стандарт трябва да са направени от суровини, произведени у нас. Това предложи днев сутринта в студиото на Нова телевизия зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев. Той се мотивира с нуждата от стимулиране на българското производство на мляко и месо.

Тази седмица навият заместник-министър влезе с недиректен, но ожесточен спор с браншовете на млеко и месопреработвателите. Гечев заяви в предаването „Лице в лице“, че типичното българско мляко, в което преобладава бактерията-чудо Лактобацилус булгарикус, вече не се произвежда. Зам.-министърът изрази съмнения и в стандарта за колбаси „Стара планина“. На следващия ден – в сряда, представители на двата бранша се възмутиха от изявленията на Явор Гечев и го обявиха за свой враг – отново в „Лице в лице“.

От тв студиото днес Гечев каза още, че вчера е споделил идеята си за влагане на български суровини в производството на храни с КНСБ, откъдето са изразили готовността си да помагат за реализирането ѝ.

„Сегашният стандарт за кисело мляко е перфектен спрямо хигиенните норми, той дори е много по-добър от стария. Съмнението ми е относно използването на бактериите в млякото“, посочи зам. министърът.

Според Гечев стандартът „Стара планина“ трябва да остане, но при него да е ясно, че не всички съставки са български. Държавата трябва наистина да гарантира, че тези стандарти се спазват, каза Явор Гечев.

Извън вниманието на зам-министъра остава консервната промишленост, според АгроПловдив. Известно е, че повечето от оцелелите предприятия работят със закупени концентрати от Гърция или от Китай.

Още по темата: Я.Гечев: Вече няма българско кисело мляко, има йогурт

Димитър Зоров: Ще поискам днес да е последният ден на Явор Гечев като зам.-министър

Leave a Comment