Росен Плевнелиев: Изборите не могат да ни навредят

Гражданите повече няма да си затварят очите, време е политиците да ги отворят

Росен ПлевнелиевНе вярвам, че изборите могат да навредят на една държава.“ Това каза днес в извънредно изявление за ситуацията в страната президентът Росен Плевнелиев. Изборите са единствен способ за разрешаване на тежки ситуации, според него. „Да, трябва да се направят промени в Изборния кодекс“, съгласи се президентът. Той обаче смята, че не е нуждо към тези промени да се прилага научен подход и те да продължат години.

Това бе едно от най-важните послания в словото на Росен Плевнелиев и то бе изказано в края на изявлението.

Президентът започна с внушенията, които днес налагат разделение на нацията на хора от София и от страната. Той посочи, че се провокира и етническа нетърпимост, което е недопустимо.

Според него протестите не се изчерпват с исканията за оставка на правителството, а са по-дълбоки. Те касаят структурата на политическата система, морала и ценностната система, която защитават политиците.

Обществото отвори нова страница към демокрацията, каза Плевнелиев. А мирните протести показват зрелостта му. Паралелната власт няма да бъде толерирана. 

„22 дни се протестира, а не виждам политиците да поемат сериозен ангажимент“, каза Плевнелиев. Той обяви, че не одобрява групирането на българите на такива, които са пред Парламента и МС, и други, които са гласували за управляващите. „Не мога да приема една част от обществото да протестира, а друга да се прави, че не ги вижда“, заяви той.

Президентът посочи, че мерките, които взема правителството за подкрепа на социално слабите са добри, но това не изчерпва проблемите. „По улиците се скандира „Мафия“ и питам как политиците разчитат това“, каза с укор Плевнелиев. Според него в страната е израсъл голям тумор на недоверие, който трябва да бъде отстранен. Въпреки тежката диагноза, Росен Плевнелиев посочи, че не вижда дебати и че кредитът на доверие е изчерпан.

Той обяви, че ще организира дебати в президентството, които да променят българската демокрация към по-добро.

Президентът припомни, че когато през февруари е подкрепил протестите, тогава сегашните управляващи не видели нищо нередно в това. А днес вече неговата подкрупа към протестиращите се тълкува като пристрастие. „Да, пристрастен съм“, призна Плевнелие. „И ще бъда пристрастен за повече демокрация“.

Според президента няма да дойде месия да ни помогне, а трябва сами да се справим с тежката ситуация, в която се намираме. Необходимо е да се очертае червена линия и всеки да реши от коя страна се намира. А народът да отсъди по делата.

Президентът припомни писмото на интелектуалците изпратено миналата седмица до него и го цитира: „По улиците се появиха шпицкоманди, които претендират да налагат ред в държавата, като провеждат „граждански арести“. Така Плевнелиев напомни за поведението на Волен Сидеров, който бе отишал на работа в Парламента с полицейска палка и с пистолет. Плевнелиев цитира и дебата в Европейския парламент за ситуацията в страната, където характеристиките за България били „фалшиви избори“, ултранационалисти“, „олигарси“ и т.н. „Ако имиджът на една държава не е добър, няма инвестиции, работа и доходи“, заключи президентът.

„Гражданите повече няма да си затварят очите. Време е политиците да ги отворят“, бяха последните думи на Росен Племнелиев. 

 

.

 

Leave a Comment