Прогнози на ЕС до 2030 г.: Площите с домати ще намалеят, вината ще са с по-малък градус

Очаква се сериозен ръст на площите с протеинови култури

сортове домати на ГеосемселектПрогнозите в публикувания вчера, 16 декември 2020 г., доклад на Европейския съюз за земеделието за периода 2020-30 г. от Европейската комисия предричат лозаро-винарският сектор да направи леки преориентации в асортимента си, производството на зехтин да нарасне, на ябълки да се запази, на домати да намалее, а на маслодайни култури да се увеличи.

Производството на зехтин в ЕС се очаква да нарасне през следващото десетилетие, водено от нарастващите добиви. С увеличаващите се притеснения за здравето, потреблението в ЕС трябва да се увеличи, особено в непроизводителните страни. Освен това, по отношение на търговията, силното търсене, стимулирано от възстановяването след Covid-19, трябва да доведе до увеличаване на износа от ЕС.

Що се отнася до лозаро-винарския сектор в ЕС , той ще се адаптира към променящия се начин на живот и предпочитанията на потребителите през 2020-2030. Очаква се консуматорите да предпочитат по-малко алкохолни и пенливи вина, забавяйки спада в потреблението. Успоредно с това трябва да се увеличат и други употреби като дестилация. Що се отнася до търговията, износът на ЕС трябва да се движи от голямото търсене на вино с географско указание и пенливи вина. Като цяло производството на вино в ЕС трябва леко да намалее.

За сектора на плодовете и зеленчуците, докладът включва прогнози за ябълки, праскови и нектарини, портокали и домати.

Производството на ябълки в ЕС се очаква да остане стабилно, с нарастващи добиви, но с по-малка площ. Здравната осведоменост и новите сортове, които по-добре съответстват на предпочитанията на потребителите, трябва да помогнат за растежа на консумацията на пресни ябълки.

Потреблението на праскови и нектарини в ЕС се очаква да спадне поради стабилното производство, както и конкуренцията от други летни или тропически плодове. Износът трябва да се увеличи, особено за преработените праскови, благодарение на нарастващото глобално търсене.

Очаква се производството на портокали в ЕС леко да се увеличи благодарение на увеличаването на добива. Предполага се потребителите да предпочитат пресните портокали и пресния сок пред концентратите, което води до спад в търсенето на портокали за преработка. Вносът от ЕС трябва да се увеличи, за да покрие разликата в търсенето.

И накрая, производството на пресни домати в ЕС се очаква да намалее в резултат на силна международна конкуренция и нарастващо търсене на по-малки сортове, което ще доведе до спад в обема, но увеличение на добавената стойност. Потреблението на преработени домати трябва да остане стабилно през периода на перспектива, с подобна промяна към продукти с по-висока добавена стойност.

Общата земеделска площ на полските култури в ЕС се очаква да намалее леко, главно задвижвани от намалени площи под зърнени култури и маслодайни семена. За разлика от това, използването на земя за пасища, фуражи и протеинови култури се очаква се да нарасне. Районът, посветен на биологичното производство, също трябва да се увеличи и да достигне 10% от земята в земеделските стопанства до 2030 г.

Общото производство на зърнени култури в ЕС, благодарение на нарастващите добиви, е очаква се да остане стабилно на 277 милиона тона. По-добро сеитбообръщение системи, подобрено управление на почвата и увеличено използване на инструментите за подкрепа на вземане на решения трябва да подпомогнат добивите. Очаква се площите с пшеница да намалеят, докато площите с царевица трябва компенсират това чрез задоволяване на търсенето на фуражи от зърнени култури. Вътрешната употреба, подкрепена от по-висока употреба на храна, също трябва стабилизират се на 260 милиона тона.

Износът от ЕС ще остане стабилен благодарение на сближаващите се цени между ЕС и света и близостта до пазарите на внос, предимно в Средиземноморския регион и Африка на юг от Сахара.

Очаква се производството на рапица да забави намаляването си, благодарение на стойността на тази култура в системите за сеитбообръщение и стабилното търсене на нейното масло. Общото производство на маслодайни семена в ЕС е се очаква да се увеличи леко благодарение на слънчогледа и производството на соя.

Заедно с ограничено увеличение на вноса на маслодайни семена, обемите на производството на растително масло ще останат стабилни като цяло
от постоянното му търсене в ЕС. Консумация на растителните масла (включително палмовото масло) се очаква да намаляват, стимулирани
чрез намаляване на вноса на палмово масло за нехранителни цели.

Прогнозира се силен растеж за протеиновите култури в ЕС. Производството ще се ръководи от голямо увеличение на площта и подобренията на добива, докато голямото търсене на иновативни растителни протеинови продукти, произведени от местни източници на протеин трябва да доведе до а 30% ръст на потреблението.

Leave a Comment