Внесли сме мляко и млечни продукти за 380 млн. лв., БГ износът е за 200 млн. лв.

 

Скъпите фуражи ще задържат цените на суровото мляко високи

датско сиренеПървите оценки на националните сметки в селското стопанство на НСИ показват, че производството на мляко през 2020 г. ще бъде с около 0,9% над производството от 2019 г., цитира Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) в първия си бюлетин за годината.

Изкупните цени са с около 1% под тези от предишната година.

Делът на млечния сектор в животновъдната продукция се изчислява на 31%, а в брутната продукция на отрасъла е 8%.

Стойността на вноса на мляко и млечни продукти по предварителни оценки на САРА ще бъде с между 5-10% под този от 2019 г. и ще възлиза на сума от 380 млн.лв.фПреобладаваща част от вноса се пада на готовите за консумация продукти – 60%.

Стойността на износа на млечни продукти от страната за 2020 г. по последващи оценки на САРА ще е за около 200 млн.лв. Около 80% от този износ се пада на сирената и изварите.

По данни на МЗХГ преработените количества краве мляко през 2020 г. са увеличени с 6,5% (43,6 хил.т.). Доказването на количества преработено мляко от производителите вероятно продължава да оказва влияние за изсветляване на продажбите.

За периода януари-ноември изкупеното краве мляко в ЕС нараства с +2%.

Средната цена на суровото мляко в ЕС-27 през декември остава на нивото на ноември – 0,77 лв./кг., а за ЕС-13 нараства с 1,5% до 0,69 лв/кг.

Повишението на цените на фуражите ще задържа високи изкупните цени на млякото, които на регулирания пазар се нареждат на 4-то място за последните 20 години.

Цената на Спот пазара Лоди в Италия през януари се колебае между 0,34 и 0,37 евро/л. Несигурността в икономиката се отразява и на пазара на свободни количества мляко, където цените ще продължат да нарастват.

Цените на млечните продукти в ЕС за януари се повишават за сухото мляко +2,7%, за маслото +2%. Цената на сирене Чедър намалява с 0,6%.

Leave a Comment