Петър Петров: Младият предпочита да влезе в IT сектора с 1500 лв. стартова заплата, отколкото във ферма

Не виждам предпоставка броят на младите фермери у нас да се увеличи

Петър Петров е потомствен фермер с ферма в с. Съботковци, област Габрово. Той е животновъд от 2010 г. Управлява стопанство от 80-ха за млечни крави и месодайни овце, както и съпътстваща към фермата къща за гости. В края на 2018 г., когато бе на 26 г., Петър Петров бе избран за председател на Националната асоциация на младите фермери в България. Той е завършил икономика в ТУ-Габрово и магистратура по зооинженерство в Тракийския университет. 

Потърсихме председателя на НАМФБ, за да научим дали младите фермери ще получат по-голямо внимание, преференции и подпомагане през следващия програмен период, който започва от 2023 г. В крайна сметка ЕС от години бие камбаната за слабия интерес на младите към селското стопанство и все по-увеличаващата се средна възраст на хората, заети с производството на храна. 

Петър Петров, председател на Националната асоциация на младите фермери в България, пред Агро Пловдив

Петър Петров

Г-н Петров, грижата на ЕС към младите фермери открай време е във фокуса заради нищожния интерес към земеделската професия. Очаквате ли през следващия програмен период броят им да се увеличи?

Не. Отсега съм сигурен, че младите фермери няма да станат повече. Няма предпоставка това да се случи. Говоренето за повишено финансиране на младите земеделци не е стимулиращо. В сегашната ситуация със субсидиите, със състоянието на пазарите няма как повече млади хора да изберат селското стопанство. За един млад човек е по-лесно да стане IT с едномесечен курс и да започне с 1500 лева стартова заплата, отколкото да извади пари, за да си финансира това, с което ще се занимава, да закупи или да наеме земя … Изобщо не виждам причина за ентусиазъм млади хора да влязат в сектора. Селското стопанство изисква много голяма инвестиция. Това не е магазинче, което можеш да заредиш за 3 хиляди лева и да започнеш да работиш. Ако в детска възраст се зароди желание да станеш фермер и след това продължиш да гониш тази цел, е едно. Но ако си на 25 години и решиш да си търсиш професия, тогава ще погледнеш по-прагматично на нещата. Ще прецениш печели ли се добре от това занимание, има ли реализация на стоката, която ще произвеждаш, какви средства ти трябват, за да започнеш. Преди време ми се наложи за кратко да продавам млякото, което е с отлични качества, и ми го изкупиха за 72 стотинки с ДДС. Чудя се, животновъд, който не си преработва суровината, за какво работи? Тази цена е горе-долу на себестойност. Ако не преработвах собствена продукция за пазара, нямаше, как да се случат нещата. Проблемът е, че трудно се налага нов продукт, но аз съм оптимист. В селското стопанство трябва да имаш търпение и да пазиш амбицията си непокътната.

Един успешен земеделски стопанин не получава ли по-високи доходи от IT специалист?

Колко мислите, че получава един млад фермер? Аз като съм на 28 години и според възрастовата категория съм млад фермер, не получавам и няма да получавам и един лев от обещаното подпомагане за млади фермери, тъй като съм регистриран като земеделски производител преди повече от 5 години. Наскоро имахме общо събрание на асоциацията и като говорих с колегите стана ясно, че нито един от тях не е взимал пари като млад фермер. Нелепо е, но така е формулирано от Брюксел. Аз не виждам причина млади хора да се насочат към земеделието. Нещата отиват от по-добре към по-зле. Това е персоналното ми мнение.

Какво се планира за младите фермери в следващата ОСП?

Като цяло идеята е да има повече пари за младите. През този програмен период те имаха допълнително подпомагане в размер на 2% от директните плащания. Сега се преговаря то да се увеличи на 4%. Но не мога да кажа какво точно ще се реши, защото преговорите не са приключили. В нашия Комитет по наблюдение пък сме нещо като зрители на първия ред. Въпросът обаче е след като на европейско ниво се уточнят параметрите, България какъв капацитет ще има да развием мерките на национално ниво? Какви ще са приоритетите? Най-важното е с всички сили да се стремим да попречим асоциацията на зърнопроизводителите да не диктува условията. Млади фермери, малки фермери, плод, зеленчук, млечни продукти, животновъдство – това трябва да се подпомага.

Но нали и в този период групите, които изброихте, бяха приоритетни?

Моето лично мнение е, че фермерът така трябва да си управлява дейността, че да е доволен от приходите си, а не да чака субсидия и то веднъж в годината. Няма смисъл да ставаш фермер, ако спасяваш годината със субсидиите. Трябва да има смисъл да си фермер дори и без подпомагането.

А какво пречи да си доволен, че си фермер и без субсидии? Толкова ниски ли са доходите?

Аз съм фермер от години. Знам за какво става въпрос в моята работа. Имам опит, ходил съм на обучение в чужбина, включително и в САЩ. И мога да кажа, че не изкарвам повече от едно IT. По-голяма част от приятелите ми, които работят в сферата на новите технологии, получават повече от мен.

От друга страна обаче IT специалистите може би си мечтаят работното им място да е по-спокойно и сред природата?

Не съм убеден, че моята работа е по-спокойна. Не знам защо някои си представят, че животът на фермера е по-спокоен. Тук имаме жива стока, за която трябва да мислиш как да я нахраниш, опазиш от болести, от кражби … Много са нещата. Но не казвам, че не съм доволен от професията си.

 

 

 

 

Leave a Comment