Започва Великият Великденски пост

77672-postiОт днес се слага началото на Великия пост. След като на Сирни заговезни сме си изчистили душата, като сме взели и дали прошка на своите близки за волните и неволните грешки към тях, започва Великият пост. Той е най-строгият и най-важният през цялата година.

Великият пост напомня за 40-дневното гладуване на Христос в пустинята.

Постите са свързани със схващането за греховността на хората и преходността на земния живот. Те представляват въздържание от употреба на блажни храни – месо, яйца, мляко и млечни произведения.

В поста е закодиран и друг смисъл – да дариш една десета част от дните си в годината на божественото. Още в Стария завет Господ заповядал на синовете Израилеви всяка година да дават десятък от всичко, което са придобили.

Срещу десятъка Бог им дарявал благословия за техните дела. Оттук и апостоли определили времето на Великия пост, или още св. Четиридесетница (като се изключат неделите, остават 36 дни), да се посветят на Бог.

Не бива постенето да се разбира като механично лишаване от определен вид храна и напитки. Великите пости са време за размисъл, за осмисляне на живота, преоценка на свършеното. Време човек да потърси нов път към възвишеното и към себе си.

Великденските пости започват частично на Месни заговезни. От следващия ден, който е понеделник, християните, които са решили да постят, трябва да изключат от менюто си месото и месните продукти. Една седмица по-късно, на Сирни заговезни те заговяват за последно с яйца, мляко и млечни продукти. И от понеделник започва същинското постене.

Каква е храната по време на пост?

Може да хапвате всичко, всичко, което е от растителен произход. Това са ядките, плодовете – пресни и сушени, които трябва да са ви винаги подръка, защото с високата си енергийна стойност мо­гат да заситят организма и да предпачят човек от изкушението да посегне към неподходяща храна. Подходящи са също маслините, зеленчуците, варивата. Всичко обаче трябва да е приготвено с растително масло или маргарин, а не с краве масло.

Особено предпочитани са пресните салати, спанакът, киселецът и копривата. Тестените продукти и хлябът не тряб­ва да са приготвени с яйца. Алкохолът също се изключва от менюто. Консумирането на пчелен мед е разрешено.

Leave a Comment