През 2021 г. ЕС очаква най-голям ръст в търговията със зърнени и протеинови култури и спад при месото

зърно пшеницаПървото издание на краткосрочната перспектива за селскостопанските пазари в ЕС през 2021 г. заключава, че селскостопанският сектор на ЕС е показал устойчивост по време на кризата Covid-19. Секторът се справи сравнително добре благодарение на увеличените продажби на дребно и потреблението в дома. В допълнение, перспективите са благоприятни с динамичното глобално търсене и възобновяване на хранителните услуги (ресторанти, барове, кафенета), които ще увеличат оборотите си след като кампанията за ваксиниране напредне достатъчно.

Докладът, публикуван на 30 март 2021 г. от Европейската комисия, представя подробен преглед на последните тенденции и по-нататъшни перспективи за всеки селскостопански хранителен сектор.

Полски култури

Цените на всички основни зърнени култури са се повишили, в съответствие със световните цени. Световната консумация също се очаква да нарасне, главно от търсенето на храна за животни. Производството на зърнени култури в ЕС може да достигне 295,2 милиона тона за 2020/21 г., което е ръст от 5,3% в сравнение с миналата година.

Общото производство на маслодайни семена в ЕС се очаква да нарасне с 3,4% в сравнение с миналата година и да достигне 16,7 милиона тона през 2021/22, въпреки тежките метеорологични условия. Що се отнася до протеиновите култури, производството е нараснало със 7,9% през 2020/21. През 2021/22 г. то може да се увеличи с 5,2%, главно от вътрешното търсене на храна.

Производството на захар в ЕС е на 5-годишно дъно от 14,4 милиона тона за 2020/21. Този спад се дължи главно на широко разпространеното пожълтяване във Франция. Потреблението обаче трябва да остане стабилно, което да доведе до намаляване на запасите.

Специализирани култури

През 2020/21 г. зехтинът в ЕС може да достигне близо 2,1 милиона тона, което е с 10% повече в сравнение с 2019/20. След увеличение през 2020 г. потреблението в ЕС може да продължи да нараства през 2020/21 г. с допълнителни 3%. Благодарение на този растеж и очаквания стабилен износ цените на маслиновото масло могат да продължат да се възстановяват.

Що се отнася до лозаро-винарския сектор, производството на вино в ЕС през 2020/21 се очаква да остане стабилно на около 158 милиона хектолитра. Вътрешното потребление може да се увеличи с 2%, обусловено от „други употреби“ като кризисна дестилация. С износа, който се очаква да се увеличи, тези развития могат да доведат до намаляване на запасите от вино и по-добър пазарен баланс на сектора.

Производството на ябълки в ЕС остава стабилно за 2020/21 г. на 11,5 милиона тона. С увеличената консумация у дома по време на пандемията Covid-19, консумацията на пресни ябълки на глава от населението се очаква да остане на високо ниво от 15,4 кг/човек.

Производството на портокали в ЕС 2020/21 с 6,6 милиона тона е с 8% по-високо от предходната година. След голямо търсене на пресни портокали през 2020 г., потреблението трябва да остане високо през 2020/21 г. при 12,9 кг на глава от населението.

Мляко и млечни продукти

Производството на мляко в ЕС през 2021 г. се очаква да нарасне с 1%, благодарение на увеличаване на добивите, докато млечното стадо се очаква да продължи да спада.

Потреблението на сирене и масло може да се увеличи от възобновяване на дейността на фирми от сферата на продажбите на дребно и трябва да достигне по-високо ниво в сравнение с периода преди Covid-19. По отношение на производството се очаква сиренето в ЕС да поеме 21% от допълнителното мляко, произведено през 2021 г.

Потреблението на пресни млечни продукти се очаква да спадне след пика през 2020 г., но трябва да остане над нивото преди Covid-19.

Месо

Производството на говеждо месо в ЕС е намаляло с 1,2% през 2020 г. и се очаква да продължи да намалява през 2021 г. с 0,9%, въпреки възстановяването на търсенето през втората половина на 2021 г., предполагащо постепенно отваряне на ресторантите и връщане на туризма.

Що се отнася до сектора на свинското месо , производството се е увеличило с 1,2% през 2020 г., обусловено от износа. След две години на впечатляващ растеж обаче износът ще намалее, тъй като секторът на китайското свинско месо бавно се възстановява от африканската чума по свинете. Това ще доведе до малко по-ниско производство през 2021 г. (–0,7%).

През 2020 г. производството на домашни птици в ЕС е нараснало с 1% и се очаква да поддържа подобен растеж през 2021 г. (+ 1%). Секторът бе засегнат от инфлуенца по птиците, открита в 18 страни от ЕС, наред с затварянето на хранителни услуги поради Covid-19. Въпреки това през 2021 г. трябва да се наблюдава леко възстановяване по отношение на износа, като забраните за износ (свързани с птичия грип) постепенно ще бъдат премахнати.

Производството на овче и козе месо в ЕС се е увеличило с 2% през 2020 г. Очаква се обаче производството да намалее с 1% през 2021 г. поради спад в размера на стадата и по-малко клане във фермите в Румъния. По-ниската наличност на овче месо на вътрешния пазар може да доведе до повишаване на цените в ЕС.

Leave a Comment