Градушки удариха Северозапада, три самолета скоро ще се включат в защитата

ракетна площадка, градушкиГрадушка удари вчера надвечер селата Добри дол, Септемврийци, Якимово, и други около Монтана, Лом и Козлодуй.

В с. Добри дол градушката е била с размер на лешник, а дебелината на покривката, която се е образувала, е 10 см, съобщи БНТ.

Кметският наместник на село Добри дол Александър Александров обясни, че градушката не е обхванала цялото село, а части от него.

Посевите, зеленчуците и овошките в обхвата на природното бедствие са били унищожени. Големият проблем е, че дребните производители в селото нямат сключени застраховки.

В област Видин също е паднала градушка, но щетите не са повсеместни, а локални.

Представители от командния пункт на Дирекцията за борба с градушките коментират, че не всеки облак може да бъде обстрелван и това не се прави над населени места. Ако облакът идва от Дунав и е градооносен, върху него също не може да се въздейства, цитира „Искра.БГ“.

Тази година за пръв път ще се включат в градозащитата на страната и три самолета. Те ще действат на територията на Северна България. За пилотния проект са осигурени 5 млн. лв. Все още самолетите не летят, тъй като се извършва координация между ИА „Борба с градушките“, ВВС и „Ръководство на въздушното движение“, пише „Монитор“.

Leave a Comment