Риболовен клуб „Балканка“ спасява река Искър с протест

Снимка на "Балканка"

Снимка на „Балканка“

Риболовен клуб „Балканка“ свиква днес в 18:30 часа протест в горния край на село Герман (при металното мостче) заради почистването на коритото и бреговете на река Искър под бент Панчарево.

Според „Балканка“ в този участък почистващата техника унищожава естественото състояние на бреговете и леглото на река Искър. Крайбрежната растителност е подложена на „брутална сеч“, въпреки че тя укрепва бреговете срещу ерозия, дом е на крайбрежните местообитания в момент на размножаване на видовете, които населяват реката и крайбрежните зони, сред които има и застрашени видове птици. ѝтази растителност освен това играе ключова роля за самопречистващите функции на реката.
В съобщението до медиите, риболовен клуб Балканка посочва и нормативните нарушение, които се извършват със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова.
Например Законът за водите забранява нарушаването на естественото състояние на леглата, бреговете на реките и крайбрежните заливаеми ивици. Планът за управление на речните басейни забранява сечта на крайбрежна растителност.
„“Чистенето“ на речното корито, всъщност се изразява и в изземване на наносни отложения от коритото на реката, които впоследствие са натрупани върху десния бряг. Доказателство има в прикачената снимка с багера, който рови в реката. За целта обаче, според Закона за водите, е необходимо разрешително за ползване на повърхностен воден обект, издадено от Басейновата дирекция в Плевен. Такова разрешително Басейновата не е издавала!“, пише „Балканка“.
Освен това в цитирания участък реката преминава през неурбанизирана територия, а това означава, че не кметът, а областният управител е компетентният орган, който трябва да се занимава с почистването.От Басейновата дирекция в Плевен и от РИОСВ-София вече са посетили мястото и са съставили констативен протокол. От „Балканка“ очакват да бъде издаден и акт за административно нарушение на кмета на София.

Leave a Comment