С подкрепата на СЗО стартира кампания за ограничаване на скоростта в градовете до 30 км/ч

ogromen-avtomobilen-trafikГлобалната кампания Streets for Life призовава за налагане на строги ограничения на скоростта в градските райони. Висши служители в Световната здравна организация (СЗО), включително шефът Тедрос Адханом Гебрейесус, се присъединиха към апела.

Със стартирането Глобалната седмица за пътна безопасност на ООН, ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус се застъпи за ограничаване на скоростта от 30 км/час в градовете. В страните, използващи отчитането на скоростта в мили, като САЩ, скоростта ще бъде ограничена до 20 мили (32,2 километра) в час, съобщава Дойче веле.

„Катастрофите по пътищата са основната причина за смъртта на деца и млади хора“, заяви шефът на СЗО във видео съобщение, подкрепящо кампанията „Улици за живот“.

Служителите на ООН се надяват да защитят живота на пешеходците и велосипедистите, когато се смесват с моторни превозни средства.

„Докато се възстановяваме от COVID-19, нека изградим по-безопасни пътища за по-безопасен свят“, каза Тедрос.

Според информацията на СЗО, на всеки 24 секунди един човек загива в пътна катастрофа. Около една трета от тези смъртни случаи са заради висока скорост . СЗО вярва, че всеки километър в час над ограничението на скоростта увеличава риска от фатален катастрофа с 4-5%.

С пандемията на коронавируса, която задържа хората вкъщи, броят на пътнотранспортните произшествия е намалял от началото на миналата година. Броят на смъртните случаи обаче се е запазил. Според СЗО, повече шофьори са се възползвали от шанса да ускорят скоростта поради по-празните пътища, така че катастрофите, които се случиха, бяха по-тежки.

Leave a Comment