„Стража“ пред тържището до Първенец срина 10 пъти оборотите

Сделките вече са на полето, за да се избегне контролът на държавата
празното тържище до Първенец

Тържище „Родопи-95“ опустя

„Стража“ от инспектори на НАП, Агенцията по храните и Агенция „Митници“ свали оборотите на двете тържища до с. Първенец 10 пъти. Това съобщиха продавачи, които, към 11 часа предиобед бяха без клиенти и без работа. Единственият час, в който кипи търговия, е от 5 до 6 часа сутринта.  Причината е, че мобилната група, отговорна за двете съседни тържища пристига малко след 6 часа. „В момента, в който се появят, и купувачите изчезват“, поясниха търговците.

Доматите на тържището вече са от 0.50 до 0.80 лева за килограм. Те се увеличиха след 2 юли, когато бе големият протест на производителите в Ново село, след който се задействаха мобилни групи, съставени от представители на няколко институции.

Според търговците на тържище „Родопи-95“, идеята да се контролират границите е много добра, но контролът върху пазарите в страната е убийствен. „Пазвантите“, които стоят до бариерата, гонят и самите производители“, обясни дъргогодишен наемател на склад. Преди да се затегне режимът, в тържището редовно влизали с микробуси, натоварени със стока и самите фермери. Те предпочитали сами да търгуват стоката си, вместо да я дават за жълти стотинки на прекупвачи. Сега вече не смеели да припарят, защото нямали касови апарати и амбалажът им не бил според изискванията.

В момента най-голямата търговия е на полето. Вече тържището се заобаля като „заразено“ с прекалено много държава. Пазарът е на нивите, коментират малцината търговци, които гонят мухите в 11 часа предиобед.

По данни на управата на „Родопи-95“, продадените билети за вход са с 40% по-малко откакто е започнал контролът.

Доста от складовете са и заключени в последната седмица. Продавачите по тържищата се надяват час по-скоро кошмарът с проверките да спре, за да се нормализира търговията.

ОТ МИНИСТЕРСТВОТО 

Зеленчукопроизводството ще бъде включено в списъка на обвързаното плащане за следващия период 2015-2020 г., заяви зам.-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов на среща със земеделски производители в Сливо поле, област Русе. По този начин около 100 милиона евро или 13% от сумата за директни плащания ще бъдат разпределени за отглеждане на определен вид култури и животни. Конкретното разпределение на вида култури и животни, които ще се включат в списъка, ще бъде обсъдено с браншовите организации, подчерта зам.-министър Абазов. Той призова земеделските производители да се възползват максимално от различните възможности за подпомагане. Специално за зеленчукопроизводителите той посочи, че в зависимост от регионите и типа на производството, земеделските стопани могат да кандидатстват за подпомагане по схемата за качество на плодове и зеленчуци, по схемата de minimis, по схемата за подпомагане при неблагоприятни климатични условия и други.

 

 

Leave a Comment