Европа иска експортните череши да се изпращат в кутии заради К-19

черешиПо-големите производители на череши вече са договорили износа им към европейския пазар, но при по-необичайни условия.

Заради Ковид-19 търговските вериги искат плодовете да пристигат в кутии, готови за продажби на дребно. Това затруднява производителите, едно, защото си отварят работа да пълнят дребни опаковки. И второ, защото с един тир могат да изпратят 12 тона вместо 18 600 кг.

В момента притесненията на черешопроизводителите са заради продължителните дъждове. От една страна те спират беритбата, от друга – заради влагата плодовете се напукват. Като следствие от второто, инфекциите по-лесно навлизат в черешите и ги разболяват.

Цените на черешите на софийските пазари варира от 4,50 до 9 лева за килограм. По-скъпите череши са от Гърция, а по-високата цена се оправдава от визуалната преценка, че плодовете са по-едри и сочни.

„Няма разлика в цените на биологичните и конвенционалните череши“, съобщи Слави Трифонов, председател на Националната биологична асоциация. Еднакво струват както у нас, така и в Европа.

Според него тази година цената на черешите няма да падне под 3 лева при производител, тъй като ще имаме сериозен износ, което ще предотврати пресищането на родния пазар. Износът е обусловен от мразовитата пролет на запад от България, която драстично намали европейската черешова реколта.

 

 

Leave a Comment