Над 100 литра дъжд ще паднат в Добруджа през седмицата

Валежите няма да пожалят и Събора на овцевъдите

дъжд и слънце47,6 литра дъжд на кв. метър ще паднат утре в Житницата на България – областите Добрич и Силистра. Следващият ден – сряда, също ще е доста мокър с валежи от 18 до 27 литра. Петък отново ще е доста напоителен с количества от около 27 литра. Тази седмица валежите в някои части на Североизточна България ще надхвърлят сумарно 100 литра. Във Варна утре се очакват 40 литра, а общо през седмицата около 80 литра

Ако година по-рано Добруджа се молеше за дъжд, който така и не дойде, сега трябва да обърне молитвите и те да са за суша, за да може зърното да изсъхне и да се прибере без аномалии.

В област Русе, която е съседна, сумата на облачната водата ще е наполовина.

В Централна и Източна България валежите тази седмица ще са почти ежедневни, но в северните части на страната ще са значително по-интензивни в сравнение с южните.

В област Пловдив например седмичните валежи ще са общо около 10 литра на квадратен метър, докато в Ямбол ще достигнат към 45 литра. В Благоевградско ще паднат 5-6 литра.

Валежите няма се съобразят и със Събора на овцевъдите над Петропавловския манастир. Той ще се открие на 18 юни, а прогнозата на „Синоптик“ е, че в този ден във Великотърновска област ще се изсипят средно 18,5 литра дъжд. В събота отново ще е мокро с 13 литра, а в неделя на изпроводяк ще зароси 1 литър.

 

 

 

 

Leave a Comment