Защитата на селскостопански работници ще се прилага доброволно от 2023 г. и задължително от 2025 г.

овцевъд работникКомпромисната сделка между Европейския парламент и Съвета на земеделските министри в ЕС, постигната вчера, включва осигуряване на определено ниво на защита на селскостопанските работници чрез нов механизъм за социална обвързаност. За това изискване към фермерите-бенефициенти настояваха евродепутати от групите на социалистите и на демократите.

Целта е да се обвържат директните плащания с по-голямо зачитане на правата на работниците в земеделските стопанства.

Италианският евродепутат Херберт Дорфман, координатор на земеделието в дясноцентристката Европейска народна партия, заяви пред POLITICO, че новата ОСП ще въведе този механизъм на доброволни начала от 2023 г. и ще го направи задължителен от 2025 г.

От групата на Зелените обаче бяха критични, че заради тези защити милиони работници мигранти ще се окажат без работа.

Зелените идентифицираха също така механизъм за отстъпки от договореното, който все пак ще позволи на страните да отделят по-малко средства за за еко-схеми по Първи стълб, за които трябва да се осигурят 25% от бюджета. Въпреки че по Втори стълб (ПРСР) двете страни постигнаха съгласие за заделяне на 35% от бюджета, Зелените считат, че въпросните проценти във Втория стълб няма да предизвикат същия радикален преход към по-екологични методи за производство на храни, както изискванията за еко-схеми в Първия стълб.

Зелените също така са недоволни от многото изключения в прилагане на добрите земеделски практики, които Съветът е успял да осигури и които улесняват достъпа на фермерите до директни плащания .

 

Leave a Comment