ООН: За пръв път от 12 месеца цените на селскостопанските храни паднаха

С най-голям спад от почти 10% са растителните масла

царевица08 юли 2021 г., Рим – През юни се наблюдава първият спад в световните цени на храните от 12 месеца, според прогнозата на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) на ООН, публикувана днес.

Индексът на цените на храните (ФПИ) на ФАО е средно 124,6 пункта през юни 2021 г., което е с 2,5% по-малко от май, но все пак с 33,9% по-високо от същия период на миналата година. През юни ИПЦ спадна за първи път след дванадесет месеца на постоянно нарастване.

Индексът на цените на храните на ФАО се използва за проследяване на промените в международните цени за най-търгуваните хранителни стоки. Спадът през юни се обяснява с спада в цените на растителните масла, зърнените култури и в по-малка степен на млечните продукти, които се покриват от ръста на котировките за месо и захар.

Индексът на цените на растителното масло на ФАО падна с 9,8% през януари, достигайки най-ниското си ниво от четири месеца. Този значителен спад от предходния месец се дължи главно на спада в международните цени на палмово, соево и слънчогледово масло.

Индексът на цените на зърнените култури на ФАО намалява с 2,6% от нивото си през май, но все още е с 33,8% по-висок от стойността си за съответния период през 2020 г. Цените на царевицата на международните пазари паднаха с 5,0% след спад в Аржентина на фона на по-голямото предлагане от по-богатата от очакваното нова реколта. Международните цени на пшеницата през юни леко са намалели: с 0,8 процента. Това беше улеснено от благоприятната глобална перспектива, както и подобрените сортове култури в много ключови страни производители, компенсиращи възходящата тенденция на цените, обусловена от сухото време в Северна Америка.

Стойността на индекса на млечните цени на ФАО през юни е спаднала с 1 процент до 119,9 пункта. Спадът в международните котировки засегна всички видове млечни продукти, включени в този индекс, с най-голям спад в цената на маслото, което се обяснява с рязък спад в глобалното търсене на внос и леко увеличение на запасите, особено в Европа.

Индексът на цените на захарта на ФАО обаче продължава да се покачва в продължение на три последователни месеца, като е нараснал с 0,9% спрямо нивата от май и достигна нов многогодишен връх. Повишаването на цените се подхранва от несигурността относно това как неблагоприятното време ще повлияе върху обема на реколтата в Бразилия, най-големият износител на захар в света.

Индексът на цените на месото на ФАО се повиши с 2,1 процента през юни за деветия пореден месец, като индексът се увеличи с 15,6 процента на годишна база, но въпреки това с 8,0 процента по-ниско от максималното ниво, което достигна през август 2014 година.

В света за първи път от сезон 2017-2018 се очаква увеличение на запасите от зърно

ФАО леко намали прогнозата си за световно производство на зърнени култури през 2021 г., която сега възлиза на 2 817 милиона тона. В същото време тази цифра остава 1,7%, или 47,8 милиона тона, по-висока от тази през 2020 г., което може да се превърне в ново рекордно ниво.

Прогнозите за обема на производството на груби зърна в света са намалени до 1 513 милиона тона, което е с 3 милиона тона по-малко от очакваното през миналия месец. Тази корекция се дължи главно на значително намаляване на прогнозата за производство на царевица в Бразилия, където преобладаващата суша е довела до спад в културните видове.

В допълнение, поради сухите метеорологични условия в Близкия изток и намалените видове култури, прогнозата за световното производство на пшеница през 2021 г. е намалена с 1 милион тона до 784,7 милиона тона, което все още е с 1,2 процента по-високо в сравнение с миналата година.

В същото време прогнозата за световното производство на ориз през 2021 г. беше преразгледана нагоре в сравнение със своите юнски стойности: в момента се очаква през 2021 г. да бъде събрана рекордна реколта от ориз – 519,5 милиона тона, което е с 1,0 процента повече от през 2020г.

В сравнение с данните за предходния месец, очакваният обем на потреблението на зърнени култури в света през сезона 2021-2022 намалява с 15 милиона тона до 2 810 милиона тона, което все още е с 1,5 процента по-високо от сезона 2020-2021. Ревизията надолу се дължи главно на по-ниско от прогнозираното по-рано потребление на царевица в Китай за фуражни цели.

Прогнозата за световните запаси от зърнени култури в края на сезона 2021-22 беше рязко повишена този месец до 836 милиона тона, което е с 2,4 процента повече от миналата година, когато запасите бяха далеч от оптималните; по този начин за първи път от сезон 2017–2018 запасите от зърно в края на сезона могат да надхвърлят нивото в началото на сезона. Основната причина за увеличението на прогнозата за обема на зърнените култури в света, направена този месец, беше очакваното увеличение на запасите от царевица в Китай.

В сравнение с прогнозата от юни, прогнозата на ФАО за световната търговия със зърнени култури през сезона 2021-2022 се увеличава незначително този месец до рекордните 472 милиона тона; по-голямата част от оборота идва от Китай, който продължава да купува големи количества царевица, поддържайки международната търговия с царевица на рекордни нива.

Хранителната несигурност и пандемията на COVID-19

Въздействието на пандемията COVID-19, главно под формата на загуба на доходи, е влошило уязвимостта и несигурността на храните, сочат данните в доклада за културните видове и хранителната ситуация в четвъртък. ФАО изчислява, че 45 държави се нуждаят от външна помощ за храна в световен мащаб, включително 34 в Африка, 9 в Азия и 2 в Латинска Америка и Карибите, докато конфликтите остават основната причина за широко разпространената тежка несигурност на храните и климатичните шокове.

Следните 45 държави се нуждаят от външна хранителна помощ: Афганистан, Бангладеш, Буркина Фасо, Бурунди, Венецуела, Хаити, Гвинея, Демократична република Конго, Джибути, Замбия, Зимбабве, Ирак, Йемен, Кабо Верде, Камерун, Кения, Конго, Корея Народна демократична република, Лесото, Либерия, Ливан, Либия, Мавритания, Мадагаскар, Малави, Мали, Мозамбик, Мианмар, Намибия, Нигер, Нигерия, Обединена република Танзания, Пакистан, Сенегал, Сирийска Арабска република, Сомалия, Судан, Сиера Леоне, Уганда, Централноафриканската република, Чад, Еритрея, Есватини, Етиопия и Южен Судан.

Leave a Comment