МЗХГ е направило нови предложения за инвестиции в проекта на Плана на възстановяване

Оборудване за автоматизация и дигитализация в животновъдните ферми, изграждане на кланици и създаване на събирателни и логистични центрове за плодове и зеленчуци са сред новите възможности, залегнали в аграрната част на Плана

МЗХГМинистерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) е направило нови предложения за инвестиции в последния проект на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Те са в резултат на получените становища през юли-август т.г. от 14 организации, в това число 8 земеделски.

Това съобщи за Агро Пловдив министерството в отговор на зададени от нас въпроси.

Голяма част от предложенията на бизнеса, постъпили в процеса на изготвяне на Плана, са отразени в последния работен вариант на проектите, разработвани от МЗХГ.

С предвидените за финансиране чрез проекта за Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство инвестиции в размер на около 500 млн. лв. (от които финансовият ресурс от ПВУ е близо 250 млн. лв.) се цели да се удовлетворят потребности, идентифицирани в голяма степен именно от земеделската общност.  Като резултат е изготвен индикативен списък на възможните инвестиции с много широк обхват.

След представянето на третия вариант на Плана бяха потърсени допълнителни възможности за включване на финансиране за земеделските производители, така че безвъзмездните средства по направление „Селско и горско стопанство“ достигнаха близо 480 млн. лв., се посочва в отговора на министерството.

Към настоящия момент, в резултат от последните обсъждания с бранша, в т.ч. и проведена среща на негови представители със служебния премиер, министерството подготвя варианти и разчети за допълнително включване на финансиране на инвестиции по Фонда за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство.

Към проекта се добавят компоненти, свързани с изграждане на центрове за преценка на продуктивните качества на мъжки животни за разплод, оборудване за автоматизация и дигитализация на процесите в животновъдството (техника за улеснение на пашата на животните, за механизирано хранене, поене и доене на животни и т. н.). Дава се възможност за изграждане на мобилни кланици, събирателни и логистични центрове за плодове и зеленчуци. В отговор на настояването на бранша, а и предвид твърдата убеденост на екипа на министерството в необходимостта от подобряване на състоянието на хидромелиоративната система в страната, се подготвя и включване на инвестиции за рехабилитацията на системата на база прецизиране на първоначално подготвеното проектно предложение и анализ на най-сериозните нужди от инвестиции.

Агро Пловдив припомня, че на срещата със служебния премиер Стефан Янев, вицепремиера Атанас Пеканов и земеделския министър Христо Бозуков участваха председателите на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ – Костадин Костадинов), Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА – Симеон Караколев) и Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я – Божидар Петков).

От МЗХГ уточниха, че до момента становища по трите варианта на плана – от ноември 2020 до август 2021 г.  – са подали 45 организации – земеделски, синдикални, на сдружения и фондации.

След като за първи път бе представен от вицепремиера Атанас Пеканов вариантът на служебното правителство, през май-юни са реагирали 14 организации.

В процеса на обсъждане на актуализирания ПВУ през юли-август са изпратили становища 14 организации, от които 8 земеделски.

На въпроса за предложението на МЗХГ за актуализация на националния бюджет 2021 г., отговорът гласи, че са поискани 110,5 млн. лв.

От тях 70 млн. лв.  са за подкрепа на секторите животновъдство и растениевъдство. Средствата са за преодоляване на негативните ефекти от пандемията от COVID-19.

Тези средства ще могат да бъдат насочени към земеделските стопани в съответствие с действащата „Временна рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19“. Предоставянето им е обвързано с нотификация на държавна помощ пред службите на Европейската комисия.

Сумата от 70 млн. лева е съобразена с изплатените средства през 2020 г. в подкрепа на двата сектора чрез използването на инструмента de minimis. Тъй като за 2021 г. е достигнат националният таван за предоставяне на помощи de minimis чрез Временната рамка се предоставя възможност за оказване на финансова подкрепа на засегнатите стопани.

Останалите 40,5 млн. лева са за съществуващи държавни помощи, насочени към компенсиране на щети от неблагоприятни климатични събития и болести по растения и животни, както и за актуализиране бюджетите на съществуващи инвестиционни схеми за подкрепа, с оглед стартиране техния прием през 2021 г.

Средствата следва да бъдат осигурени по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ за 2021 г., параграф 43-00 „Субсидии и други текущи трансфери за нефинансови предприятия“.

Leave a Comment