На 13 декември в 13 часа парламентът гласува новото правителство

В 15 часа е официалната церемония по приемственост в изпълнителната власт, а по-късно новите министри ще бъдат въведени в съответните министерства

Народно събрание, НСДнес, 13 декември, в 13 часа народните представители се събират, за да гласуват по три точки в дневния ред.

Първо, депутатите трябва да одобрят предложението новият министър-председател на България да е Кирил Петков.

Втората точка в дневния ред е приемане на структура на Министерския съвет – това са 20-те предложени министерства, сред които някои съвсем нови. Ще имаме 5 вицепремиера – двама от квотата на „Продължаваме промяната“ и по един от трите коалиционни партньори.

Новите министерства са на иновациите и растежа, на електронното управление, на икономиката и индустрията, на ефективното управление. Вицепремиерът по финанси ще отговаря и за еврофондовете. Както вече е известно, Министерството на земеделието, храните и горите ще стане Министерство на земеделието, тъй като БАБХ и Агенцията по горите ще са към премиера. А одитната агенция за земеделските фондове ще премине към финансовия министър.

Третата точка в Народното събрание е одобряване на състава на Министерския съвет.

По-късно, в 15 часа, в Гранитната зала на правителствената сграда ще се състои церемония по приемственост между досегашното служебно и новото правителство. По-късно всеки новогласуван министър ще бъде посрещнат в съответното министерство.

Leave a Comment