Иван Иванов: 111,5 млн. лв. ще е Ковид-помощта, оранжериите ще получат de minimis 3,5 млн.

 Бюджетът на аграрното министерство е със 150 млн. лв. по-висок от традиционния

ръководство министерство на земеделиетоМинистърът на земеделието Иван Иванов е доволен от договорения с финансовия министър бюджет за 2022 г., който ще е 450 350 000 лева. Той е със 150 млн. лв. повече в сравнение с традиционния за министерството. Това заяви днес на пресконференция Иван Иванов. Министърът уточни, че в средата на годината ще има актуализация на държавния бюджет и тогава, ако има нужда, може да бъде поискано увеличение на бюджета на министерството, посочен в проекта за националния бюджет за тази година.

Още утре, когато ще има Управителен съвет на ДФ „Земеделие“ ще бъдат одобрени държавни помощи de minimis за различни сектори.

Сред тях е оранжерийният сектор, към който ще се разпределят 3,5 милиона лева, с които да им се помогне да посрещнат високите енергийни разходи. Припомняме, че по изчисления на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) оранжериите, които залагат ранна реколта, се нуждаят от 40 милиона лева, за да могат да я заложат и отгледат. Министър Иванов подчерта, че след утрешното гласуване на заседанието на УС на ДФЗ, отпуснатите средства за оранжерийно производство ще са достъпни веднага и могат да се получат още преди държавния бюджет да е гласуван в Народното събрание.

На заседанието на УС на фонда утре ще бъде определен бюджет от 7 млн. лв., с които ще се компенсират засегнати от природни бедствия стопани. Сумата ще се разпредели към необезщетени през 2021 г. производители и ще послужи за последваща помощ при подобни щети през 2022 г.

На утрешното заседание ще бъде одобрена помощта за хуманно отношение към свинете и птиците. Ще бъдат определени  и средства към ветеринарните лекари за дейността им за имунопрофилактика в животновъдните ферми.

Преходната национална помощ за овце и кози вече няма да е на два транша, а ще се изплаща еднократно.

Преходната национална помощ и de minimis са с по-високи бюджети, подчерта министърът. Той посочи, че бюджетът за де минимис ще е 36 милиона лева и ще е максималният възможен. Министър Иванов каза, че държавните помощи задължително ще са обвързани с производството. То пък ще се доказва с данни от 2021 г.

През 2022 г. държавната помощ за щетите, нанесени от Ковид-19 ще е в размер на 111,5 млн. лв. Сумата е по-висока от миналогодишната, която бе около 70 млн. лв., гласувана с актуализацията на националния бюджет за 2021 г. Министерството ще поиска нотифициране на тази държавна помощ и веднага щом Европейската комисия я одобри, ще я насочи към растениевъди, животновъди и преработватели.

Относно бюджета на Министерство на  земеделието, министър Иванов обясни, че в него са предвидени допълнителни средства спрямо 2021 г. в размер на 10 млн. лв. Той уточни, че те са разпределени в няколко направления. Финансиране е предвидено за доставка на противоградови ракети за провеждане на активния сезон по противоградова защита през 2022 г. – 3 млн. лв.; за осъществяване на обществената  услуга за защита от вредното въздействие на водите, която съгласно Закона за водите е възложена на „Напоителни системи“ ЕАД посредством договор с МЗм – 5,3 млн. лв.; за обезпечаване на контролната дейност, която се осъществява от структури на МЗм – 0,9 млн. лв.; за финансиране на дейността на Селскостопанската академия  – 0,8 млн. лв.

 

 

 

Leave a Comment