Стратегически план: Базовото плащане ще е 100 евро/ха, за млади фермери – 200 евро

Още една група в обвързаното подпомагане: Планински плодове и зеленчуци. Те ще са за стопанства с до 1,5 ха

Екранна снимка 2022-02-17 181739Представянето на последния вариант на Националния стратегически план пред депутати от земеделската комисия продължи над 3 часа. То се проведе в сградата на аграрното министерство и се излъчваше с чести прекъсвания от фейсбук страницата на ведомството.

Относно финансови план и отделните ставни, представителите на министерството отказаха да говорят с малки изключения с обяснението, че все още не е ясно какъв ще е размерът на националното съфинансиране. Бяха посочени процентите при директните плащания.

Отначало бяха представени стъпките довели до цялостната разработка на плана. Те започнаха с възложените swot анализи, идентифицирането на 71 потребности, 9 цели плюс една хоризонтална, плюс приложения.

Бяха представени

интервенциите по Първи стълб – обвързани и необвързани директни плащания

Директорът на дирекция Директни плащания Аделина Стоянова каза, че:

– плащането на площ ще представлява 48% от бюджета на директните плащания. По-късно тя уточни, че индикативната ставка ще е 100 евро за хектар площ. Таванът ще е 100 000 евро, след приспадане на разходи за заплати, които не могат да са по-високи от 2,5 пъти от средната заплата в отрасъла за предходната година.

– за еко-мерките ще се заделят 25 процента. Там са предвидени 9 интервенции. Сред тях е и интервенцията за биологично земеделие и биологично животновъдство. Биологичните площи ще се подпомагат без да има ограничение за културите или животните, които ще се отглеждат. В зелената архитектура има интервенции за стимулиране на стопаните в посока намаляване на торове и пестициди. При трайните насаждения ще се възнаграждава затревяването на междуредията с азотфиксиращи култури. В интервенцията за поддържане на горската екосистема са предвидени субсидии при засяване на култури за изхранване на диви животни. Пасищата, буферни ивици, запазване и възстановяване на почвения потенциал, също бяха посочени като интервенции

– за обвързаните плащания се запазват 13 на сто от финансовия пакет за директни плащания. Беше уточнено, че съотношението на подпомагането между плодове и зеленчуци – от една страна, и животновъдство от друга, се запазва, но не бяха посочени проценти. Аделина Стоянова съобщи, че ще има нова схема – Планински плодове и зеленчуци, при условие, че стопанствата са до 1,5 хектара. Там ставката ще е по-висока отколкото при отглежданите в полетата трайни насаждения и зеленчуци. Картофите ще останат в обвързаната подкрепа или поне преговарящите с ЕК ще настояват за това, въпреки че наскоро Съветът на министрите е взел решение да се подпомагат само картофите за нишесте.

– протеинови култури ще се субсидират с 2% от директния бюджет.

– преразпределителното плащане ще разполага с 10% от средствата, като тук ще се подпомагат първите 30 ха на стопанства с максимум площ от 600 ха.

– около 2% е допълнителното надбазово подпомагането за млади фермери, което бе измерено на 100 евро, но те ще продължат да имат и своя мярка по Втори стълб.

– 0,36 на сто от бюджета да директно подпомагане ще е за дребни и малки земеделци, които ще получават, както и в този програмен период, до 1250 евро, но при спазване на определени минимални еко условия.

– запазват се плащанията за памук.

– до 3% от директните плащания трябва да отидат за управление на риска. Предвижда се да се формира Взаимоспомагателен фонд, който да се използва за финансиране при пазарни кризи и катастрофични събития. Досегашните удръжки към европейския фонд за управление на кризи ще остават вече у нас и ще са половината от посочените 3% за управление на риска.

Социалната условност ще се прилага от 1 януари 2023 г., като ще се въведе без санкции от началото на 2023 г.

( За пазарните мерки и ПРСР от 2023 г. четете утре)

 

 

Leave a Comment