Министър Иванов обеща подкрепа за картофопроизводителите

МЗ ще разработи план за подпомагане на производителите на трапезни картофи с европейско и национално финансиране

картофопроизводители

„Държавата ще използва всички възможности, за да защити българските производители “. Това заяви министър Иванов на среща с представителите на Националната асоциация на картофопроизводителите, в която взе участие и зам.-министър Иван Христанов.

Причина за утешителните думи на министъра е решението на Съвета на министрите от последното му заседание да се подпомагат само картофи, които служат за производство на нишесте.

На вчерашното изнесено в сградата на земеделското министерство заседание на парламентарната комисия по земеделие, храни и гори, председателят Пламен Абровски каза на министъра, че е през 2014 г., когато е работел към ЕК, на дневен ред е стояло същото условие за подпомагане. Тогава обаче било направено всичко необходимо, за да се включат и трапезните картофи към обвързаната подкрепа. „Няма причина и сега да не успеете“, каза Абровски. 

На срещата с асоциацията Иван Иванов подчерта важността на сектора и изрази разбиране за необходимостта от финансова подкрепа, съобщават от пресцентъра на министерството.

От страна на Министерство на земеделието беше поет ангажимент, че ще положи всички усилия  „трапезните картофи“ да бъдат включени, като допустими за подпомагане с обвързана подкрепа в рамките на Стратегическия план.

Министерството на земеделието се ангажира да изготви анализ на ситуацията и да разработи план за подпомагане на производителите на „трапезни картофи“ с европейско и национално финансиране.

Представителите от Националната асоциация на картофопроизводителите изразиха благодарност към политическото ръководство на Министерството на земеделието за бързата и навременна реакция за това малките земеделски стопани, отглеждащи картофи, да получат подкрепа от страна на държавата.

Leave a Comment