ООН: Цените на храните достигнаха исторически връх през февруари

На годишна база индексът на ФАО се увеличи с 20,7%

слънчогледЦените на храните в световен мащаб се покачиха отново през февруари до най-високите стойности за всички времена. Растителните масла и млечните продукти показват най-голямо увеличение, според Организацията по храните и земеделието (ФАО) днес.

Индексът на  цените на храните на ФАО е средно 140,7 пункта през февруари 2022 г., което е ръст от 3,9% спрямо януари, 20,7% спрямо година по-рано и 3,1 пункта спрямо февруари 2011 г.

Стойността на индекса на цените на растителното масло на ФАО се повиши най-много, с 8,5 процента спрямо предходния месец до нов рекорд, главно поради по-високите котировки за палмово, соево и слънчогледово олио. Това се дължи до голяма степен на силното търсене на внос в световен мащаб на фона на свиване на предлагането поради фактори като по-ниски доставки на палмово масло от Индонезия, най-големият износител в света, влошаване на перспективите за реколта от соя в Южна Америка и опасения за възможно намаляване на износа на слънчогледово масло поради прекъсвания в Черноморския регион.

Индексът на цените на млечните продукти е средно с 6,4 процента по-висок през февруари спрямо януари, което отразява по-слабото от очакваното предлагане на мляко в Западна Европа и Океания, както и силното търсене на внос, особено в Северна Азия и Близкия изток.

Индексът на цените на зърнените култури се повиши с 3,0 процента за месеца заради по-високите котировки за едрозърнени култури. Причините са в продължаващите неблагоприятни условия в Южна Америка, нарастващите цени на пшеницата и несигурността относно доставките на царевица от Украйна. Международни цените на царевицата се увеличиха с 5,1 на сто. Повишението при пшеницата е с 2,1 процента, основно поради несигурност във връзка с доставките на международните пазари от черноморските пристанища. Международните цени на ориза се повишиха с 1,1 процента, движени от силното търсене на ароматен ориз от купувачи от Близкия изток в Азия и поскъпването на валутите на някои износители спрямо щатския долар.

Индексът на цените на месото достигна средно 1,1% над нивата си от януари, като международните котировки на говеждо месо достигнаха нов рекорд, подкрепен от силното търсене на внос в световен мащаб на фона на намаляващите доставки от Бразилия и активното възстановяване на запасите в Австралия. В същото време цените на свинското месо се повишиха леко, докато котировките на овнешко и птиче месо намаляха, отчасти поради високото предлагане на износ от Океания и намаления внос от Китай след края на празнуването на китайската Нова година.

Индексът на цените на захарта на ФАО се понижи с 1,9 процента поради благоприятните перспективи за реколтата в големите страни износителки като Индия и Тайланд, както и подобрените благоприятни за културите метеорологични условия в Бразилия.

„Загрижеността за състоянието на реколтата и наличието на достатъчно експортни запаси е само една от причините за сегашното увеличение на цените на храните по света. Факторите, които не са свързани с производството на храни, а именно ситуацията в енергетиката и производството на торове, подхранват допълнително увеличението на цените на храните и фуражите“, каза икономистът на ФАО Упали Галкети Аратчиладж.

Тъй като индексът на цените на храните на ФАО отразява средната промяна в цените в края на месеца, стойността му за февруари отразява само частично въздействието върху пазарите, произтичащо от конфликта в Украйна.

Прогнозата за световно производство на пшеница и царевица

Според Кратката информация за предлагането и търсенето на зърнени култури на ФАО, световното производство на пшеница може да нарасне до 790 милиона тона. Очакваният висок добив и разширяването на засятите площи в Северна Америка и Азия ще компенсират лекото намаляване на показателите в Европейския съюз и негативните последици от сушата върху културите в редица северноафрикански страни.

Южното полукълбо скоро ще започне да прибира царевица, като се очаква Бразилия да достигне рекордни нива, а добивите в Аржентина и Южна Африка да бъдат над средните.

Според актуализираната прогноза на ФАО обемът на производството на зърнени култури в света през 2021 г. се оценява на 2,796 милиона тона, което е с 0,7 процента повече от година по-рано.

Глобалното потребление на зърно през сезон 2021-2022 се очаква да достигне 2,802 милиона тона, което е с 1,5% повече от миналия сезон. В края на 2022 г. се предвижда леко увеличение на обема на зърнените резерви, които се оценяват на 836 млн. тона. Въз основа на последните оценки на ФАО, съотношението на запасите и консумацията на зърнени култури може да бъде 29,1 процента.

Освен това организацията повиши прогнозата си за световната търговия със зърнени култури до 484 милиона тона, което е с 0,9 процента повече от сезон 2020-21. Тази прогноза обаче е направена без да се вземат предвид потенциалните последици от войната в Украйна.

Leave a Comment