Украинските земеделци са освободени от мобилизация, за да засеят пролетници

Борислав Петков очаква да се увеличат българските площи със слънчоглед

земеделие УкрайнаУкраинските земеделци са освободени от всеобщата военна мобилизация, за да могат да се погрижат за бъдещи реколти.

„Президентът Володимир Зеленски вече издаде указ, с който освободи земеделските производители от мобилизация, за да могат те да се съсредоточат върху посевите и възможността да засеят, но доколко това е възможно под ракетен обстрел тепърва ще видим“, каза пред телевизия „Блумбърг България“ Борислав Петков, земеделски производител и бивш председател на Българската асоциация на собствениците на земеделска земя (БАСЗЗ). Той наскоро се завърна от Украйна и по думите му към момента подготовката на земеделските площи в Украйна сериозно изостава, а есенните посеви не са подхранени.

Ако войната попречи на украинските производители да засеят площите си със зърно и слънчоглед , то българските земеделци могат да отгледат добра реколта и да са актуални на пазара, каза още той и допълни, че очаква площите със слънчоглед да се увеличат у нас.

България и Румъния могат да заместят Украйна на пазара на пшеница според Петков, но точно сега това няма как да стане, тъй като България взима мерки да увеличи сериозно запасите от хлебно зърно в държавния резерв. „Най-важна в момента е продоволствената сигурност на държавата“, коментира той.

Leave a Comment