Шоколадови яйца Киндер Сюрприз разболяха със салмонела 125 потребители в Западна Европа

шоколадово яйцеОрганите по безопасност на храните разследват 125 случая на хранително отравяне със салмонела, съобщени в няколко европейски страни, с доказателства, сочещи за потенциално замърсени шоколадови яйца, произведени във фабрика на Фереро в Белгия, според официални лица, съобщава „Политико“.

„Комисията наистина потвърждава, че следи отблизо огнището на Salmonella Typhimurium, което в момента „гори“ в няколко държави-членки на ЕС и във Великобритания“, каза говорителят на ЕС Стефан Де Кеерсмакер. Изтеглянето на подозрителни партиди продължават.

„Епидемиологичните и аналитични данни сочат към предприятие, произвеждащо шоколадови продукти в Арлон (Белгия)“, добави той. Това е местоположението на фабрика на Ferrero.

125-те случая са във Франция, Германия, Холандия, Белгия, Ирландия и Швеция, като 63 от тях са в Обединеното кралство, предимно при малки деца.

Агенцията за хранителни стандарти на Великобритания направи директна връзка с Ferrero в понеделник, като обяви , че иска от компанията да изтегли някои продукти на Киндер Сюрприз поради „евентуалното присъствие“ на салмонела. „Засегнати са само продуктите на Киндер Сюрприз, произведени в Белгия“, уточнява агенцията. Ferrero обяви, че изтегля въпросните продукти.

Италианският хранителен гигант заяви пред Би Би Си, че нито един от продуктите му в продажба не е дал положителна проба за салмонела.

Leave a Comment