8 пъти повече вносни плодове и зеленчуци с пестициди са спрени на Кап. Андреево след като БАБХ поема контрола

През юли миналата година „Евролаб 2011“ не е спряла и една пратка заради наднормени пестицидни остатъци
Иван Христанов и проф. Христо Даскалов Снимка на БТА

Иван Христанов и проф. Христо Даскалов
Снимка на БТА

8,3 пъти повече плодове и зеленчуци с пестициди са спрени на българо-турската граница при Капитан Андреево след като на 20 май тази година Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) пое фитосанитарния контрол върху вноса.

До тази дата контролът се осъществяваше от наемателя на площи на БАБХ – частната „Евролаб 2011“, която от началото на годината направи всичко възможно, за да продължи дейността си.

Това съобщиха днес на пресконференция в БТА заместник-министърът на земеделието Иван Христанов и изпълнителният директор на БАБХ проф. Христо Даскалов.

Иван Христанов информира, че сравнителните данни за тази година обхващат 35 дни, през които БАХБ вече контролираше граничния пункт, спрямо последните 35 дни, в които „Евролаб“ е проверявала вносната продукция за пестициди.

Данните сочат, че от 13 април до 19 май 2022 г. Евролаб 2011″ е спряла 223 тона плодове и зеленчуци, а от 20 май до 25 юни БАБХ не е допуснала 806 тона, което е 3,6 пъти повече.

Сравнението на периодите 20 май-25 юни 2021 г. и 20 май-25 юни 2022 г. показва, че миналата година не са допуснати 97 тона, а тази година 806 тона храни с пестициди, което е именно 8,3 пъти повече.

Интересното е, че „Евролаб“ е насочвала към унищожаване плодовете и зеленчуците с наднормени пестицидни остатъци, докато БАБХ по желание на търговците е връщала обратно продукцията. Христанов изрази подозрение, че е възможно стоката, предназначена за унищожаване, да е влизала някак си на пазара у нас или в ЕС, но каза това подлежи на проверка от компетентните органи.

През миналата година средно на ден са отхвърляни 6 тона храни, в момента Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отхвърля заради завишено съдържание на пестициди 22 тона храни на ден, което е 246 процента повече, обобщи по друг начин данните Иван Христанов.

Резултатите от проверката са предоставени на ГДБОП, предстои да бъдат дадени и на прокуратурата, каза още зам.-министърът.

Партидите със завишено съдържание на пестициди преди БАБХ да започне лабораторна дейност са 0,36 процента, а след това са 0,63 процента от цялата продукция, предназначена за внос.

От януари 2020 г. до ноември 2021 г. в 15 от общо 23 месеца лабораторията е регистрирала повече изследвания, отколкото технически е способна да извърши, каза още зам.-министърът и допълни, че честотата на отхвърлените проби е 350 процента по-висока. Друг интересен резултат от проверката по думите на Христанов е, че за юли 2021 г. няма нито една отхвърлена партида.

По повод одита на ГКПП Капитан Андреево, извършен от Главна дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ към ЕК в последните дни на тази седмица, проф. Даскалов заяви, че през септември т.г. ще бъде предоставен предварителен доклад за резултатите, който обаче подлежи на донадграждане от БАБХ и комуникация с европейската дирекция. Очаква се одитът да придобие окончателен вид през декември тази година и да бъде публикуван от ЕК.

Полагаме всички усилия за сигнализираме европейските институции, за да поставим пречки пред възобновяване на порочната практика, допълни Иван Христанов.

В последните 10 години всяка доходоносна дейност в БАБХ е била внимателно изолирана и приватизирана, а държавата е плащала, посочи още Христанов.

Leave a Comment