Почти три пъти повече е производството на български пипер спрямо 2021 г.

пиперПроизводството на български пипер, отглеждан на полето, е почти три пъти повече спрямо година по-рано, съобщава Министерството на земеделието.

Към 14 юли са произведени 423 тона, което е с 380,7% повече на годишна база. До преди седмица са реколтирани към 3% от площите с този зеленчук (70 хектара от общо 2296 ха). Средният добив е 604 кг от декар, което е със 78,7% повече в сравнение със същата дата на 2021 г.

В същото време площите, заети с пипер в страната, са с близо 15% по-малко от миналогодишните.

Единственият зеленчук, който осезаемо е увеличил полетата, на които се отглежда, е зелето. Тази година то е върху 1285 ха, а това е с 40% повече.

За разлика от зелето площите с дини са с една трета по-малко спрямо миналата година, а с пъпеши са се свили с 29%. За сметка на това при двете култури средните добиви са са съответно с 19% и с 47% по-високи и са 1661 кг/дка и 1240 кг/дка.

Средните добиви на оранжерийните домати са се увеличили с 33% до 6437 кг/дка. При оранжерийните краставици средният добив е паднал с 4,5 на сто до 8264 кг8дка.

Leave a Comment