Испанската федерация за напояване се усеща демонизирана поради сушата

Компаниите настояват да се изградят повече резервоари, за да се реши водния проблем на страната
Снимка на  Agroinformacion

Снимка на Agroinformacion

Националната федерация на сдруженията за напояване ( Fenacore ) в Испания обвини Министерството на екологичния преход и демографските предизвикателства (Miteco), че насърчава „демонизирането“ на сектора поради сушата.

От федерацията заявиха, че Miteco обвинява за ограниченията за ползването на вода сдруженията за напояване, за да избегне темата за своите отговорности.

Хората от бизнеса с напояване на земеделските площи насочиха критиките си седмица след като държавният секретар по околната среда, Уго Моран, каза, че Испания „трябва да намали хектарите напоявана земя, защото започват да възникват проблеми“ и напояването „е това, което използва най-много вода, над 80% от общата налична вода“, цитира испанското издание Agroinformacion.

В прессъобщение Fenacore посочи, че няма община в страната, която да страда от ограничения на водата поради напояваните култури, „тъй като това е осигурено от самия Закон за водите и плановете за суша на Хидрографската конфедерация, които ясно определят приоритета за доставка на вода на хората.

Fenacore увери, че „лансират се фалшиви идеи и се пропуска фактът, че екологичните потоци са намалили наличието на вода в Испания средно с 16%“.

В резултат на това количествата вода за напояване са станали изключително оскъдни.

От федерацията посочват, че всички напоителни компании имат регистрирани концесии, така че „е несправедливо да се отправят общи и безразборни обвинения в незаконно напояване“.

Сред решенията те посочиха необходимостта от изграждане на повече резервоари, тъй като те са „основното и най-доброто“ решение за водния проблем в Испания.

Leave a Comment