Зърнопроизводителите имат пълната ми подкрепа за протеста

Внесеното у нас украинско зърно отговаря на базовите показатели, но тъй като складовете са пълни с него и това създава проблем на сектора, искаме той да бъде подпомогнат от кризисния фонд на ЕС

411Служебният министър на земеделието Явор Гечев пред Агро Пловдив

Г-н Гечев, на 14 септември Националната асоциация на зърнопроизводителите ще протестира срещу безконтролния внос на зърна от Украйна …

– … и ще имат пълната ми подкрепа.

И все пак, какво прави министерството (на земеделието) за разделяне на потоците на украинското зърно от българското?

– Не само потоците. Това, което искат колегите, е изключително справедливо и имат моята лична подкрепа и на Министерството на земеделието. Защото и в близките държави се получава такъв дисонанс в европейската политика и съответно ние като солидарна държава сме такава. Но трябва да се знае, че плащаме определена цена за това. Справедливи са исканията на колегите по отношение на активиране на кризисния фонд на ЕС, за да може да се покрият част от тези щети. Защото се получава така, че в България влизат количества зърно, които не тръгват директно за ЕС, а пълнят българските складове. Нещо като буферна зона се получава.

Знае се (по данни на министерството), че в България вече са внесени 1,3 милиона тона слънчоглед от пролетта до средата на август …

– Имайки на предвид предходната година, количествата са наистина много по-големи отколкото българската икономика е понасяла.

Ние сме сред най-големите износители на слънчоглед в света. Не би следвало да държим големи количества от 2021 г.

– И да, и не. В последните години България се разви изключително много като страна, която преработва интензивно слънчоглед. Тоест имаше и внос на слънчоглед от предходни години. Въпросът е, че нашата икономика е устроена така. Стоките се прибират един път в годината, а се продават цяла година. В момента, в който си във фаза на жътва, страдат най-малките предимно, защото те нямат собствени складове. Пазарът в момента е задръстен. Получава се така, че има локална изолирана криза на свръх предлагане в България, Румъния и в още някои от страните, а в другия край на света съответно има дефицит. Не че е проблем като икономика, а по принцип. Но проблем в България съществува. Това, което направихме с колегите зърнопроизводители, е засилени проверки поне по това, което ни позволяват европейските регламенти. Такива са и техните искания: да не попада в ЕС продукция, която е третирана с нерегламентирани и неразрешени препарати в Европа.

Как може да се раздели украинското от българското зърно при положение, че нямаме акредитирана лаборатория, която да извърши официален анализ?

– Намираме варианти за акредитации на лаборатории. Тоест има акредитирани лаборатории, макар че в целостта си се ползват различни лаборатории за различните неща. Въпросът е да гарантираме на европейския потребител, че това, което попада в в България е качествено. Да кажа, че към момента имаме много по-засилен контрол по отношение на пробите и искаме на практика, за да се издаде сертификат за произход за пробата зърно, да не се смесва украинска с българска продукция. За да може това, което е произведено в България и гарантирано като стандарти за качество, хората да знаят, че то е произведено по европейски начин със спазване на зелените изисквания. Това, което е украинско, ние не го спираме и не можем да го спрем на базата на съществуващото законодателство в ЕС, но потребителите имат правото да знаят. И това, което искаме да знаят самите потребители е, че имат пълната гаранция, че зърното, произведено в България, е качествено, добро и може да бъде консумирано.
Между другото да кажа, че ние имаме добра комуникация с хлебопроизводителите. Те предпочитат българско зърно.

Скоро председателят на НАЗ Костадин Костадинов заяви пред Агро Пловдив, че асоциацията е поръчала анализ на украински слънчоглед и той се е оказал с висока киселинност. Резултатите от анализите, поръчани от министерството, какво показват?

– Различни са резултатите. Огромната част от продукцията, която влиза от Украйна, отговаря на базовите стандарти към момента, в който се измери. Въпросът е дали това е достатъчна гаранция. Ние търсим гаранция на базата не на това, което ни се иска, а на базата на законността. Тъй че това, което можем в момента да правим, е да спазваме регламентите и да имаме съответно засилен контрол. Другото е включено в исканията на самите производители по отношение на допълнителното искане към ЕК. От тази гледна точка те наистина имат подкрепата на МЗм. И да кажа, че не просто са справедливи техните искания. Ние вече сме изпратили в ЕК искането за активиране на фонда за кризи, за да може наистина зърнопроизводителите да бъдат максимално обезщетени дотолкова, доколкото може.

На 14-ти септември ли (когато е неформалния съвет на земеделските министри) ще бъде внесено искането?

– Не, то вече е внесено. Направено е по отношение на слънчогледа. Ще разширим исканията си на базата на исканията на самите зърнопроизводители.

 

 

Leave a Comment