Земеделци от Сливен: Полето ври от скакалци, а всички системни инсектициди са забранени

скакалциПри подготовка на нивите за сеитба на рапица, зърнопроизводители в Сливен са установили, че „земята ври от скакалци„. Това разказаха днес на пресконференция, излъчена от местния пресклуб на БТА, по повод утрешния протест земеделци.

„След като засеем рапицата и тя поникне, скакалците веднага ще я опасат“, казаха те.

Проблемът с насекомите-вредители е огромен. Ефективните инсектициди са забранени от 3-4 години, а на пазара липсват техни заместители, оплакаха се фермерите.

Предлагат се само контактни инсектициди, които са временно решение. Нито един системен продукт не остана.

Земеделците обясниха щетите, нанесени тази година от ливадна пеперуда, именно с липсата на действащи растителнозащитни препарати.

Като втора причина сливенските земеделци посочиха забраната за палене на стърнища. Според тях е добре на 4-5 години да се извършва такава практика, тъй като по този начин се унищожават напълно трудни за борба неприятели и болести, както и семена на упорити плевели. Те съобщиха, че Румъния е изискала и получила дерогация за паленето на стърнища и по отношение на вредителите техните колеги се справят много по-добре и то по законен начин.

Утре зърнопроизводителите излизат на протест, който в периода 14-16 септември ще се проведе и в още 11 източни и централноевропейски държави. В 11 часа от Националната асоциация на зърнопроизводителите ще дадат пресконференция в БТА, на която ще обяснят причините за протеста.

За България основната причина е нерегламентирания внос на маслодайни и житни култури. За повечето страни обаче протестът ще е срещу намерението Европейския съюз да намали с 50% употребата на пестициди в растениевъдството и антибиотици в животновъдството до 2030 г. Това е заложено в стратегията „От фермата до трапезата“. със същото искане на 31 август протестираха земеделците в Германия.

 

Leave a Comment