Сдруженията за напояване могат да променят договорите по мярка 4.3, но без увеличаване на субсидията

напоителен каналПроект на заповед на заместник земеделският министър Георги Събев развързва ръцете на сдруженията за напояване и на други юридически лица, които имат одобрени проекти по подмярка 4.3 „Подкрепа за инвестиции в инфраструктура, свързана с развитието, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство“ от април 2020 г.

В публикувания за обществено обсъждане до 27 октомври 2022 г. проект на заповед е посочено, че бенефициерите могат да искат изменения в договора, но фонд „Земеделие“ и Управляващият орган не могат да одобрят увеличение на финансовата стойност на помощта.

Във връзка с войната в Украйна и безпрецедентното нарастване на цените на материалите, невъзможността за промяна на стойността на позициите, посочени в Приложение № 2, води до невъзможност за изпълнение на одобрените проекти. По тази причина се разрешава сключените договори и заложените инвестиции да претърпят промени. Ако тези промени са свързани с по-висока стойност на инвестициите, то тя ще е за сметка на бенефициерите.

Проект на заповед

НА Р Е Ж Д А М: 

І. Изменям Заповед № РД09-337/02.04.2020 г., изменена със Заповед № РД09-385 от 29.03.2022 г., на заместник-министъра на земеделието и ръководител на Управляващия орган на Програма за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. (ПРСР 2014-2020 г.) в частта Приложение № 2 „Условията за изпълнение на одобрени проекти по процедура № BG06RDNP001-4.011 „Проектни предложения от сдружения за напояване и други юридически лица за възстановяване на съществуващи хидромелиоративни съоръжения за напояване“ по подмярка 4.3 „Подкрепа за инвестиции в инфраструктура, свързана с развитието, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., в Приложение № 8 „Образец на административен договор“ се правят следните изменения:

  1. В чл. 16:
  2. a) ал. 4 се изменя така:

„(4) Когато искането за изменение на договора води до увеличение на общата стойност на финансовата помощ, посочена в чл. 2, ал. 2, Управляващият орган и Фонда уважават искането за изменение при спазване на изискванията, посочени в ал. 3, но общата стойност на безвъзмездната финансовата помощ не се увеличава. В този случай превишението се поема, като собствен принос от Бенефициента“;

б) ал. 12  се изменя така:

„(12) При направено искане за изменение на административния договор, което е свързано със замяна на одобрен актив, дейност или услуга, включени в Приложение № 2, Управляващият орган извършва проверка за обоснованост на разходите за съответния актив, услуга или дейност, включени в искането по ал. 2, въз основа на сравняване на представени оферти, отговарящи на изискванията от т. 6 до т. 9 включително от Раздел 14.2. Условия за допустимост на разходите от Условията за кандидатстване. За изменение, касаещо разходи за организация и управление се извършва проверка за правилното прилагане на Методика за определяне размера на възнагражденията (Приложение № 5 към Условията за кандидатстване).“

в) ал. 14 се отменя.

  1. В чл. 27 се създава т. 1.1. Приложение № 1а – Таблица за инвестиционните разходи, за които не се кандидатства за подпомагане, но са част от цялостния обект на инвестицията и без тях обектът не може да бъде завършен и/или да функционира самостоятелно. 
  1. II. Заповедта и изменения с нея Образец на административен договор да се публикува в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ИСУН) и на интернет страницата на Министерството на земеделието.

Настоящата заповед подлежи на оспорване пред Административен съд София-град в 14-дневен срок от публикуването ѝ в ИСУН 2020 и на интернет страницата на Министерството на земеделието.

 

Leave a Comment