Обрахте малините, а сега им кажете „благодаря“

Родилите леторасти се изрязват до дъно, а едногодишните се прореждат, за да имаме едри и сочни плодове догодина

храст малиниМалините в равнината вече са обрани и не раждат. Значи е време да им кажете „благодаря“. Начинът е с ножица. Ако не я използвате, те подивяват, разрастват се неконтролирано и се превръщат в буйно израсъл храсталак с дребни плодове.

Малината плододава на двегодишна дървесина. А това означава, че клонките, които са родили тази година, догодина няма да повторят, изчерпали са се. Догодина ще образуват плодове малките хилави клонки, които сега едногодишни. Затова, колкото по-скоро направите резитба на старата дървесина, толкова по-щедро ще ви се отплати догодина растението. Старите клони пречат на едногодишните да се развиват добре. Освен това те могат да са заразени с болести и вредители. Затова е добре да се премахнат, а след това и да се изгорят.

Резитбата на малините през август е най-важната. Другодишните клони се изразват до дъно, а младите се прореждат. Най-хилавите също се режат до корен. Ако другите едногодишни са прекалено много – се разреждат. Целта е, ако малините се отглеждат храстовидно, на едно растение да се оставят между 8 и 12 летораста, които не са едно до друго, а на по петнайсетина сантиметра разстояние. В случай, че отглеждате малините на лента, на един линеен метър трябва да има 25-30 издънки.

Прореждането продължава до октомври, защото непрекъснато продължават да изникват нови клончета, които също трябва да се изрежат.

Напролет се оформя окончателната архитектура на малината. Всички жизнени леторасти се отрязват на 15 до 20 см височина, за да може, ако връхчетата са измръзнали, да се се засили растежът.

 

Leave a Comment