Пчелар: Не искаме подпомагане! Оставете ни да работим, без да ни тровите

20 пчеларски организации изпратиха декларация до Брюксел заради дерогацията на неоникотиноидите
Николай Гайдов

Николай Гайдов

20 пчеларски организации в страната се обединиха, за да изпратят обща декларация до Европейската комисия с искане да спре ежегодните дерогации за употреба на неоникотиноиди у нас, съобщи Николай Гайдов, председател на Пчеларското сдружение „Акация 1899“ в Пловдив.

Днес, 18 януари, земеделският министър Явор Гечев и ресорният зам.-министър Крум Неделков са повикани в Комисията по земеделие в парламента, за да дадат отговор на искането на пчеларите. Заседанието започва в 16:30 часа, а темата за проблемите в пчеларството е втора в програмата след обсъждането на два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за горите.

Въпросът с неоникотиноидите бе поставен в началото на януари от депутата Албена Симеонова по време на заседание на парламентарната комисия. Тогава зам.-министър Крум Неделков съобщи, че Съветът по продукти за растителна защита към БАБХ е взел решение в края на миналата година два продукта с неоникотиноиди да се прилагат само за третиране на семена от царевица и само за някои райони на Северна България.

На 16 януари, когато бе празникът на растителната защита, заместник-изпълнителният директор на БАБХ проф. Оля Караджова потвърди, че двата продукта са за третиране на семена на царевица срещу сивия царевичен хоботник.

„Абсолютно доказан е смъртоносният ефект на неоникотиноидите към пчелите“, каза Николай Гайдов, председателят на Пчеларското дружество „Акация 1899“ в Пловдив. „Скоро в сдружението ще имаме лекция за вредите на пестицидите към пчелите, изнесена от проф. Пламен Петров“, допълни той.

„Установили сме, че когато се допусне дерогация на забраната за употреба на неоникотиноиди за някои части от страната, тези продукти започват да се прилагат от всички земеделци“, каза пчеларят.

Той заяви, че секторът не иска иска подпомагане от земеделският министър. „Искаме само да ни оставят да работим, без да ни тровят.“

През февруари 2020 г. Европейската комисия забрани на Румъния и Литва да разрешават ползването на неоникотиноиди.

Leave a Comment