Съветът на агроминистрите ще обсъди финансова помощ заради украинския внос на зърно

Ще бъде разгледана възможността за временна дерогация от максималния праг на обвързаната подкрепа

ЕС, БрюкселСъстоянието на селскостопанските пазари в резултат на усложнената обстановка в Черноморския регион ще е една от темите на заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство на 30 януари в Брюксел.

Обемите от селскостопанска продукция, внесена от Украйна, затрудняват реализацията на реколтата от слънчоглед на българските земеделци. В страната има ограничени складови наличности, производителите търпят разходи от съхранението и ценови натиск.

В одобрената днес от правителството българска позиция се посочва, че при активирането на извънредна мярка следва да бъде предоставена възможност на държавите членки да определят методиката и критериите за предоставяне на финансова помощ, също така да се осигурят максимално опростени процедури и бърз механизъм за получаване на помощта.

Представителите на държавите членки ще обсъдят още и информация от Европейската комисия относно възможностите на биоикономиката в селските райони. България и източноевропейските страни имат значителен потенциал за нарастване на устойчивото производство на биомаса чрез увеличаване на продуктивността.

В рамките на заседанието ще бъдат обсъдени и други важни теми, които засягат преразглеждане на законодателството в областта на транспортирането на животни – съществена част от производството на храни, както и временна дерогация от максималния праг, определен за обвързана подкрепа за подпомагане на доходите за референтната 2023 година.

Leave a Comment