12 министри на околната среда написаха: Долу ръцете от вълка!

Правилният път е да се насърчат политики за компенсиране на потенциални щети, причинени на добитъка

вълк на снегаСлед като вълк уби коня на Урсула фон дер Лайен и евродепутатите поискаха да се намали защитата за хищниците, еко министрите, в това число и българският, написаха писмо до еврокомисаря Синкевичюс.

Министрите на околната среда на ЕС вият, че Европейската комисия трябва да направи повече за защитата на вълците, пише „Политико“.

Дванадесет от министрите на околната среда на блока реагираха на резолюция на Европейския парламент, която призовава за понижаване на защитения статут на сивия вълк, за да помогне на животновъдите, като призоваха Комисията да запази мястото му на защитен вид.

„Твърдо вярвам, че Европейската комисия ще запази същия отговорен подход към защитата на редките видове, както досега“, каза словашкият министър на околната среда Ян Будай в изявление за пресата, след като изпрати писмо до еврокомисаря по околната среда Виргиниус Синкевичюс на вторник.

Будай и 11 други министри на околната среда казаха, че въпросите в резолюцията на Европейския парламент се считат за „важни и трябва да бъдат продължени“, но че министрите „недвусмислено отхвърлят тенденцията на резолюцията да отслаби правната защита на вълка“

Правилният път напред е да се насърчават политики, които ще направят възможно компенсирането за потенциалните щети, причинени по-специално на добитъка, казват те.

Писмото е по инициатива на словашкия министър и в съавторство от България, Германия, Гърция, Испания, Ирландия, Кипър, Люксембург, Австрия, Португалия, Румъния и Словения.

Писмото пристигна, когато вълкът, който уби понито на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен, беше спасен от вратата на смъртта, тъй като разрешението за отстрел изтече снощи.

Прочети още: Фон дер Лайен стана враг на вълците, след като разкъсаха понито ѝ

Но това може просто да бъде отлагане на екзекуцията за вълка с кодово име GW950m, тъй като вече е подадено заявление за ново разрешение, каза говорител на региона на Хановер във вторник.

Leave a Comment